Starten met vaste voeding: vanaf wanneer kan dat?

13 september 2020

Je hebt vast al gemerkt dat er over de voordelen van borstvoeding heel wat inkt vloeit. Over vaste voeding voor baby’s wordt daarentegen veel minder geschreven. Onterecht, volgens mij! Het is immers dé manier om je kindje alle smaken te leren kennen en de basis te leggen voor een gezond voedingspatroon. Ik zou je willen aanraden om je ook over het hoe en wat van vaste voeding te informeren en om veel te proberen, want elk kind heeft zijn eigen voorkeuren voor smaken en texturen. In dit blogartikel ga ik alvast in op de vraag wanneer je kan starten met vaste voeding, en help ik enkele ‘food fabels’ de wereld uit.

Hoe weet je dat je baby klaar is voor vaste voeding?

Of je nu kiest voor papjes, Rapley (‘baby-led weaning’), een combinatie van beide of nog een andere methode: je baby moet klaar zijn voor vaste voeding. Als je kleintje al de onderstaande dingen onder de knie heeft, kan je met een gerust hart starten:

  • Hij is geïnteresseerd in vaste voeding.
  • Hij kan zijn hoofdje relatief goed rechtop houden en met de nodige steun rechtop zitten in een kinderstoel. (Helemaal zelfstandig kunnen zitten is niet nodig.)
  • Hij kan dingen vastpakken en naar zijn mond brengen. De oog-handcoördinatie lukt dus steeds beter.
  • Hij duwt zijn eten niet meer naar buiten met zijn tong en heeft de mondmotoriek dus voldoende onder controle om eventueel te kauwen.

Je zal merken dat je baby om en bij de zes maanden deze grote ontwikkelingen doorgemaakt heeft. Op dat moment is zijn spijverteringssysteem ook klaar voor vast voedsel. Maar uiteraard ontwikkelt ieder kind zich op zijn eigen tempo. Dé leeftijd om te starten met vaste voeding bestaat dus niet. Kijk naar je kindje en zet vast voedsel op het menu zodra het voor hem kan.

Starten met vaste voeding: enkele ‘food fabeltjes’

Er wordt weleens gezegd dat kindjes klaar zijn voor vaste voeding wanneer ze hun vuistje en allerlei speelgoed in hun mond stoppen. Maar dat staat er eigenlijk los van; het hoort gewoonweg bij de orale fase in hun ontwikkeling. Van anderen zal je misschien horen dat een kind er klaar voor is als hij ‘s nachts niet meer eet, maar ook dat heeft er niets mee te maken. Het is normaal dat kinderen wakker worden ’s nachts, zéker nog op zes maanden.

Ook als je kind plots meer melk wil drinken, mag je dat niet zomaar aangrijpen als een reden om te starten met vaste voeding. Je baby kan bijvoorbeeld in een sprong zitten en daarom meer melk willen drinken of een paar daagjes van minder eten willen inhalen.

Je hoort het al: zomaar zeggen dat ‘een kind er klaar voor is op vier, vijf of zes maanden’ kan niet. Kijk naar je kindje in plaats van naar de kalender en check, vooraleer je aan dit nieuwe avontuur begint, de vier puntjes af die ik hierboven vermeldde.

Waarom wordt vaste voeding ook bijvoeding genoemd?

Vaste voeding wordt ook wel ‘bijvoeding’ genoemd, want melk blijft uiteraard de hoofdvoeding. Start daar de maaltijd steeds mee, of sluit ermee af. Als je graag zo lang mogelijk borstvoeding geeft, begin je het best met borstvoeding. Zo drinkt je baby wanneer hij het meeste honger heeft en is de vaste voeding letterlijk bijvoeding. Zelf ben ik op een rustig moment gestart met vaste voeding. Ik vond het belangrijk dat de introductie ervan niet samenviel met bijvoorbeeld de start op de crèche of het stopzetten van borstvoeding.

Chaos aan tafel? Da’s heel normaal!

Beginnen met vaste voeding gaat vaak gepaard met chaos en misschien wel wat stress. Het gaat er zeker ook niet altijd even proper aan toe. Want ook hier geldt ‘spelend leren’ en ‘oefening baart kunst’. Je kindje, dat tot dan toe enkel de smaak en textuur van melk kent, ontdekt plots de wondere wereld van 1001 smaken, geuren en texturen. Dat dat een beetje vreemd is en veel oefening vraagt, is heel normaal. De ene dag heb je misschien succes, de andere wat minder. Geef jullie samen tijd, want leren fietsen deden jullie toch ook niet op één dag?

Vertrouw je kindje en je eigen gevoel

Durf te vertrouwen op je ouderlijke instinct en het tempo van je kindje. Doe wat voor jullie goed voelt en informeer je tijdig om vol zelfvertrouwen te kunnen starten.
Hoe ging die eerste keer vaste voeding bij jouw baby? Wat was zijn of haar lievelingsrecept? Laat het ons hieronder zeker weten.

3 Responses

  1. Boeiend! Blijf het gek vinden hoeveel nieuwe inzichten er zijn in vergelijking met mijn kindertijd. Merci om deze te delen. Fijn om bij gewoontes stil te staan zodat we de keuze hebben om ze al dan niet aan te passen.

  2. Mijn kindje is bijna 4 maanden en zou dus mogen starten met vaste voeding volgens KenG. Ik ga nog even wachten want ze lijkt me er nog niet klaar voor. Ik ben nog volop op zoek naar meer info want die van KenG klinkt wat verouderd. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *