De eerste hapjes sowieso in papjes? Over kiezen tussen purees, Rapley en de Kleintjes-methode

4 juli 2020

De eerste maanden van zijn leven drinkt je baby alleen maar melk. Tot het tijd is om over te schakelen op vaste voeding. Van oudsher is dat het moment dat ouders papjes maken voor hun kleintjes. Toch kunnen kindjes gerust al kennismaken met groenten en fruit in stukjes.
Ik toon je in dit artikel de verschillende methodes – van papje tot Rapley – en leg uit hoe je je baby stukje bij beetje nieuwe dingen leert kennen.

Fruit- en groentepapjes: een goede start

De meeste kindjes krijgen hun eerste vaste voeding in papjes. We starten vaak met een heel fijne puree van gestoomde groenten of rauw fruit.

De groenten mengen we met granen, eiwitten en een vetstof. Fruit wordt meestal rauw aangeboden en soms gemengd met een (suikervrij) granenmeel, speciaal voor baby’s. Ook notenpasta is heerlijk in fruitpap. Later schakelen velen over op een puree met stukjes.

Maar je hoeft niet noodzakelijk te wachten met die stukjes …

Kleintjes-methode: oefening baart kunst

Volgens de Kleintjes-methode van kinderdiëtist Stefan Kleintjes laat je je baby zelfstandig nieuwe vaardigheden oefenen: zelf kleine stukjes eten nemen, in de mond stoppen, kauwen en doorslikken.

Dat geeft de baby verantwoordelijkheid. De methode helpt je kindje ook om zijn motoriek en verzadigingsgevoel te ontwikkelen, en om kleuren en geuren, smaken en texturen te herkennen.

Je hoeft trouwens geen ministukjes te snijden. Brokjes zo groot als je baby’s vuistje? Ideaal! Zo kan hij ze makkelijk vastgrijpen en toch niet zomaar volledig in zijn mond stoppen. Denk aan een broccoli- of bloemkoolroosje, of aan wortel of pastinaak in de vorm van een frietje. Mijn tip? Stoom de groenten zodat ze zacht zijn, snijd ze niet te dik en geef ze lauw. Veel ouders zijn bang dat kinderen zich zo gaan verslikken. Een begrijpelijke reactie. Maar ook een baby jonger dan een jaar heeft een sterke kokhalsreflex, die hem beschermt tegen verslikken. Vermijd uiteraard erwten, maïskorrels, pinda’s, bosbessen en andere dingen die in de keel zouden kunnen schieten.

Wat kan een baby kauwen zonder tanden?

© Rolinde Demeyer

Rapley-methode: kindjes eten gewoon mee

De Rapley-methode (of baby-led weaning) maakt, net als de Kleintjes-methode, komaf met gepureerde voedingsmiddelen en moedigt je kindje aan om met zijn handen eten in zijn mond te stoppen.

Nieuw bij Rapley is dat kinderen hetzelfde eten als hun ouders. Bedenker Gill Rapley schenkt dan ook veel aandacht aan samen eten.

Volgens Rapley heeft deze methode veel voordelen: je baby oefent zijn motoriek. Hij aanvaardt makkelijker nieuwe voedingsmiddelen en bepaalt zelf hoeveel hij eet. Bovendien krijgt hij het belang van ‘gezellig tafelen’ met de ‘paplepel’ mee.

Puree, Kleintjes of Rapley: wat dacht je van een combinatie?

Kies een manier waar jij je goed bij voelt. Overweeg eventueel een combinatie van de methodes. Zo kan je overal de voordelen van mee pikken.

Vaste voeding introduceren is sowieso een uitdaging. Het gaat niet altijd vanzelf.
Niet onlogisch, toch? Je kindje kent tot nu toe alleen maar melk. Plots krijgt hij andere structuren, geuren, kleuren én smaken aangeboden. Op hetzelfde moment dan nog.

Daarom hebben wij in het gezin gekozen om te starten met groente- en fruitpuree. Zo wist ik dat onze Lou alle voedingsstoffen kreeg. En ontdekte hij niet te veel nieuwe dingen tegelijk. Was Lou eenmaal vertrouwd met de nieuwe smaken, geuren en kleuren van groenten en fruit? Dan gaf ik er een apart bordje bij met stukjes gestoomde groenten of rauw fruit – meestal iets uit de pot op tafel. Zo kon hij ook de nieuwe structuren leren kennen.
De ervaring leert me dat nieuwe dingen stapsgewijs introduceren het meeste kans op slagen heeft.

Wat ik nog heb geleerd toen Lou nog een baby was?

  • Geef je kindje een eigen lepeltje, zodat het zijn motoriek kan ontwikkelen.
  • Forceer je kindje niet om meer te eten dan het wil.
  • Meng in het begin beter niet meer dan twee groenten. Zo garandeer je een pure smaak.

Puree en stukjes gaan prima samen

Voor ons heeft de combinatiemethode haar vruchten afgeworpen. We hebben Lou stapje voor stapje kennis laten met vaste voeding – op zijn tempo. Resultaat: Lou is nog altijd dol op puree en stukjes groenten en fruit! We eten trouwens zoveel mogelijk gezellig samen en merken dat Lou ons volop nadoet. Heerlijk om te zien!

Just.puree helpt je om stapsgewijs over te schakelen

Wil je je kindje vanaf het begin ook stukjes leren eten of, net zoals wij, vanaf het moment dat het wat gewend is aan de nieuwe geuren, kleuren en smaken? Dan kan je de just.pureetjes gemakkelijk combineren met wat stukjes uit ‘de pot op tafel’. Zo leert je kindje beide structuren kennen.

Een puree is ook goed om je kindje alvast de nieuwe smaken en geuren te leren kennen. Broccoli bijvoorbeeld. Met een puree zal je kindje de smaak gemakkelijker leren kennen dan met een gestoomd roosje, dat een heel eigen structuur heeft. Eens je baby de milde smaak van broccoli in puree kent, zal de stap naar een roosje wellicht niet meer zo groot zijn.

Wij kiezen er bij just. dan ook bewust voor om geen stukjes te laten in de puree. De reden? Duidelijkheid voor het kindje. Onverwachte stukjes in een puree kunnen voor onduidelijkheid zorgen en nemen soms het vertrouwen weg om te eten. Daarom ook geef je beter een apart bordje met stukjes, naast de puree. Maak de overstap naar vaste voeding dus stapsgewijs: dat is je sleutel tot succes.

Hoe je je eten ook aanbiedt, hou je kindje altijd in de gaten, om verslikken of verstikken te voorkomen. Zorg ervoor dat je baby rechtop zit in een stoel en laat hem niet rondlopen of kruipen met eten. Weet je trouwens niet meteen wat je moet doen als een stukje toch verkeerd schiet? Onlangs volgde ik een cursus EHBO voor kinderen via Child Care Academy – warm aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *