Gezonde voeding voor kinderen: daarom was just. voor mij een must

30 juli 2020

Met just. wil ik ouders bijstaan in hun ouderschap. Drie jaar geleden werd ik namelijk zelf voor het eerst mama. Een ding was meteen zeker: we wilden Lou bewust opvoeden. Hem gezond laten eten vormt daar een belangrijk onderdeel van, maar al snel ontdekte ik dat lekkere en verantwoorde voeding niet het hele verhaal is. Via just. wil ik enerzijds mijn ontdekkingen delen rond voeding en opvoeding (twee woorden die niet voor niets op elkaar lijken). Anderzijds wil ik met onze gezonde, verse baby- en peutervoeding kinderen de beste start geven en jou als ouder kostbare tijd helpen besparen. Hier deel ik mijn verhaal.

De beste start: gezonde voeding

Ik verdiep me al tien jaar in gezonde voeding, maar na de geboorte van ons zoontje werd dat nog meer mijn stokpaardje. Ik deed extra opzoekingswerk, las boeken en wetenschappelijke rapporten en luisterde naar podcasts. Ik vroeg raad aan specialisten, zoals gynaecologen en vroedvrouwen, en toetste wat ik te weten kwam af bij (natuur)artsen, (kinder)diëtisten en kinderartsen. Zo leerde ik meer en meer over gezonde voeding voor kinderen. Ik begon te beseffen dat je tijdens de eerste 1.000 dagen de basis legt voor een gezond voedingspatroon en een goeie gezondheid, en dat tijdens die periode de smaakvoorkeuren worden gevormd.

Die eerste jaren zijn dus cruciaal, maar wat je precies moet doen om het juist aan te pakken, lag voor mij minder voor de hand. Er wordt namelijk zoveel geschreven en gezegd over kindervoeding dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het lijkt misschien gemakkelijk, want komen er veel nieuwe producten voor kinderen bij … maar als je de samenstelling dan bekijkt, geef je ze toch liever niet aan je zoon of dochter (om het nog zacht uit te drukken).

Enkele jaren geleden kreeg ik de kans om de kennis die ik opdeed over gezonde voeding voor kinderen te delen via onder meer een eigen rubriek in BioGezond, via lezingen en via Mama Baas. Daarmee hoop ik jou heel wat werk te besparen. Want, laat ons eerlijk zijn, je hebt als jonge ouder vaak niet de tijd (en energie) om je heel gedetailleerd te informeren.

Your presence is more important than your presents

Een bewuste opvoeding gaat verder dan theoretische kennis over gezonde voeding voor kinderen én verder dan je kind dat gezonde bordje voorschotelen. Want zoals je zelf maar al te goed weet, kan je een kind niet dwingen om iets op te eten of iets te doen. Ik ging me daarom verder verdiepen in bewust, eerlijk en onvoorwaardelijk ouderschap en leerde veel van onder meer Eva Tuytelaers, Kristien Wollants, Aletha Solter en Nina Mouton. Zo zag ik stilaan de sterke verbanden tussen wat ik wist over voeding en wat ik leerde over opvoeding. Het is geen toeval dat die twee woorden op elkaar lijken! Er ging een hele nieuwe wereld voor me open.

Ik leerde dat, naast een gezonde voeding, actief aanwezig zijn en écht samen zijn evengoed cruciaal is tijdens die eerste 1.000 dagen. Want dan leg je niet alleen de basis voor een goede fysieke gezondheid, maar ook voor hechting en verbinding.

En hoewel iedereen natuurlijk goeie bedoelingen heeft, legt dit besef een grote druk op jonge ouders … Een druk die jij misschien ook ervaart? Want het is vandaag écht niet evident om al je rollen te combineren, en om al je taken zo goed te doen als je zou willen. Je bent ouder, partner, vaak fulltime aan het werk, vriend of vriendin, CEO van het huishouden, … En dan was er nog zoiets als zelfzorg, zeker? Aan die situatie wilde ik iets doen, hoe klein mijn bijdrage ook zou zijn.

Gezonde voeding voor kinderen én tijdsbesparing

Daarom heb ik besloten om just. te lanceren. Ik wilde meer doen dan mijn kennis delen met medeouders: ik wilde hen – jou – bijstaan tijdens de hele rit. Ik wilde kinderen de beste start geven met gezonde, verse baby- en peutervoeding en ouders kostbare tijd helpen besparen. Niet alleen omdat ik achter de kookpotten kruip en jij dat niet meer hoeft te doen, maar ook door het opzoekingswerk van je schouders te nemen en de juiste, pure producten te gebruiken, zonder toegevoegde suikers of bewaarmiddelen.

De tijd die je dankzij just. wint, kan je met het gezin doorbrengen, of eindelijk eens aan jezelf besteden. Zo hoop ik je wat rust te brengen, zodat je bijvoorbeeld samen aan tafel kan gaan zitten of kan genieten van een gezellige apero. Zodat eten een leuk moment blijft. Onze bourgondische cultuur heeft heel wat moois om mee te geven aan je kleintje, zoals het belang van genieten van eten, van gezelligheid en van pure smaken. En ook dat hoort bij een goede start, toch?

Bewust opvoeden, bewust leven

De gezonde voeding voor kinderen die ik met just. breng, mocht onze planeet niet extra belasten, vond ik. Toen Lou geboren werd, ging ik namelijk nog meer stilstaan bij hoe we leven, omgaan met elkaar en omgaan met onze planeet. “We don’t inherit the earth from our ancestors, but borrow it from our children”, zoiets. En wat je leent, geef je graag mooi en intact terug. Doe ik alles dan perfect en zondig ik nooit? Absoluut niet! Maar we besloten er binnen ons gezin op kleine schaal nog bewuster aan te werken.

Daarnaast wilde ik nog meer doen. Iets op grotere schaal. Daarom kies ik met just. bewust voor biologische producten en leg ik de nadruk op groenten en fruit. Zoals je in mijn vorige blogbericht kon lezen, kan voeding al een groot deel van het hele klimaatprobleem oplossen. De biologische, grotendeels plantaardige baby- en kindervoeding van just. is daarom niet alleen gezond voor je kindje, maar ook vriendelijk voor de planeet.

just.: ons aanbod

Ik startte bij de allerkleinsten. De eerste producten van just. zijn dan ook verse purees met alleen maar groenten en extra vierge olijfolie, en af en toe een beetje tofu. Ik kook, jij hoeft enkel op te warmen. Maar daar stopt het niet bij …

Eind september lanceer ik de eerste vegetarische just.-nuggets, speciaal voor kinderen. Ik ben er zelf héél enthousiast over! De kleine nuggets zitten boordevol groenten, bevatten een optimaal zoutgehalte, minder vet en geen suiker, en hebben een zachte structuur, zonder al te veel stukjes waar kinderen niet van houden. Alles zit erin: van volkoren granen (havervlokken) tot groenten. En ze zijn superlekker! De nuggets werden al goedgekeurd door jong én oud. Ideale gezinskost, dus. Het gamma van just. blijft meegroeien met je kindje. Zo heb ik concrete plannen voor onder meer vers broodbeleg en gezonde snacks voor baby’s en kinderen. Benieuwd? Hou dan zeker onze website in de gaten en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *