Vakantie in eigen land: tijd om herinneringen te creëren!

19 augustus 2020

Ik haalde het eerder al aan: “the days are long, but the years are short.” Daar moest ik onlangs nog aan denken, toen een vriendin vertelde dat hun kind van twaalf al heel wat minder graag met het gezin op pad gaat. Onze Lou werd onlangs drie. Als ik mijn vriendin mag geloven, zit een vierde van de tijd dat hij vaak met ons op stap wil er al op. Mijn man en ik besloten dan ook om zoveel mogelijk herinneringen te creëren en tijd te maken voor gezinsuitstapjes of vakantie in eigen land. Tijd is voor ons het nieuwe goud.

Een portie geluk om aan terug te denken

Als je terugdenkt aan je eigen kindertijd, herinner je je waarschijnlijk vooral de dingen die jullie samen deden. Zo gingen wij met onze grootouders elk jaar kastanjes en beukennootjes rapen, trokken we met kerst op “kerststallentocht” doorheen Vlaanderen en sloten we af met een pannenkoek en warme chocolademelk. In de zomer maakten we samen confituur met rode besjes (die ik niet eens lekker vond 😀).

Je hebt wellicht zelf ook vooral herinneringen aan activiteiten die je gelukkig maakten, en niet aan materiële dingen. De Israëlische auteur Yuval Noah Harari, die in zijn boek Sapiens probeert te achterhalen wat geluk is, concludeert hetzelfde. We worden niet langdurig gelukkig van materiële dingen, maar van mediteren. Ik denk dat je dat mediteren ook naar een gezinscontext kan vertalen als tijd nemen voor jezelf en voor wie je lief is, en als samen herinneringen creëren met je gezin. Van de vaak kleine gebaren waarbij een gevoel van liefde centraal staat, genieten we nog ons hele leven lang.

Elk jaar krijgen we hetzelfde aantal dagen. Sommige dagen gaan voorbij zonder dat we het beseffen (en dat is zeker ook oké) en sommige dagen onthouden we voor de rest van ons leven. “Moeten” we dan voortdurend genieten? Dat kan niet en dat hoeft ook niet. Maar gewoon door te beseffen dat samen herinneringen creëren verbindt en gelukkig maakt, ga je er misschien bewuster mee om, en maak je er bewuster en vaker tijd voor.

Vakantie in eigen land: het hoeft niet groots te zijn

Uiteraard is een pretpark bezoeken of op vakantie gaan heel leuk. Maar zoals ik heb gemerkt, kunnen eenvoudige dingen als samen besjes plukken en confituur maken ook heel bijzonder zijn.

Inspiratie nodig? Snuister gerust eens door deze tips om samen herinneringen te creëren:

 • Speel restaurantje. Laat elk kind een gerecht kiezen en geef iedereen een taak: de menukaart tekenen, mee koken, de tafel dekken, … Trek jullie mooiste kleren aan en ga samen thuis op restaurant.
 • Stuur je kind een kaart via de post met een leuk berichtje. Gewoon, zomaar!
 • Maak eens een mooie tekening voor je kind. De wereld andersom.
 • Stop een verrassingsbriefje in de brooddoos van zoon- of dochterlief.
 • Bouw een kamp in de living en slaap er met z’n allen in.
 • Laat de kinderen de hele dag kiezen wat ze willen eten. Voor één dag mag dat zeker eens.
 • Maak samen een avondwandeling, het liefst als het al donker is en de kinderen eigenlijk al lang in hun bedje moesten liggen. Spannend!
 • Verras je kind met iets dat hij heel graag wil hebben. Gewoon omdat het kan.
 • Eet eens niet aan gewone tafel, maar aan de kindertafel en op de kinderstoeltjes.
 • Kijk eens een hele dag samen films. De perfecte winterdag!
 • Doe allemaal jullie lievelingskleren aan, zet de muziek luid en bouw een feestje in de living.
 • Laat je kinderen eens een hele dag met de handen eten.
 • Heb je meerdere kinderen? Las eens een één-op-één verwendag in voor elk van hen. Ga samen naar het zwembad, naar een museum of de film en/of ga samen lunchen. Kortom: doe iets waar je kind heel blij van wordt.
 • Een echte aanrader voor een vakantie in eigen land die toch wat luxueuzer mag? Logeer in een boomhut bij Treelodge Belgium.

Herinneringen vastleggen … op foto!

Herinneringen aanmaken

Een herinnering wordt des te leuker als je ze kunt ophalen. Foto’s zijn daarom ideaal. Waarom maak je bijvoorbeeld geen fotoboekje van jullie leuke gezinsdagen? Begin er deze week nog mee! Het is bijna weekend: maak tijd voor een uitstapje en laat de Babycook even voor wat-ie is. Ga langs de winkel voor enkele verse potjes just. of bestel ze op versaanhuisgeleverd.be. Neem je koeltas mee en je hebt vers en gezond eten voor je kleintje, je hoeft niet te koken en jullie kunnen samen herinneringen creëren.

Om memorabele momenten én de Dag van de Fotografie te vieren, koppelen wij er zelfs een wedstrijd aan. Deel op Instagram foto’s van je gezin en hoe jullie samen herinneringen creëren. Tag @just.thebetterstart, en op 31/08 verloten wij twee weken gratis just. puree én een pakje van elk van onze nieuwe nuggets (die je dan nog niet in de winkels kan vinden). Verhoog je kansen door een potje just. subtiel op de achtergrond te installeren wanneer je je foto maakt 😉

Wat zijn jullie tips voor een vakantie in eigen land? Hoe creëren jullie samen herinneringen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *