Restaurantje spelen: ieder zijn talent!

14 oktober 2021

Al spelend verkennen kinderen de wereld. En daar hoort ook de wereld van het eten bij! Met je kinderen restaurantje spelen is niet alleen gewoon leuk, maar ook leerrijk. Ontdek hoe je de setting kunt gebruiken om samen te koken en te eten, en misschien zelfs om het onderwerp tafelmanieren aan te snijden. Want ja, hoe gaan jullie het bestek leggen? En waarom vouwt een van de gasten zijn serviette open op de schoot? Een algemene tip: je kunt als ouder een beetje goeie raad over het spel sprenkelen, maar probeer het scenario niet te hard naar je hand te zetten en vooral mee te gaan in de fantasie van zoon- of dochterlief. Herinneringen creëren: check. Veel plezier samen!

Restaurantje spelen: praktisch

Bij restaurantje spelen komen heel wat verschillende rollen kijken. Jullie hebben een ober nodig, een kok, een gast die komt eten, en misschien zelfs een piraat die vers gevangen vis de keuken binnendraagt of een draak die helpt om het eten te flamberen. Laat de verhaallijn en de rolverdeling maar over aan je kinderen; zo krijg je misschien zelfs interessante inzichten in wat ze hebben onthouden aan die keren dat ze zelf met jou op restaurant zijn geweest. Ook de context bepalen jullie helemaal zelf. Een volledig denkbeeldig restaurant of eentje waar speelgoedtomaten worden geserveerd werkt perfect, maar waarom zou je eigenlijk geen échte maaltijd aangrijpen om restaurantje te spelen?

Samen koken, samen eten

Ga gerust voor de volledige restaurantervaring: laat je kinderen de menukaart tekenen, reserveer telefonisch en trek allemaal jullie mooiste kleren aan. De gasten mogen in de tuin even aanschuiven tot ze hun plekje krijgen toegewezen, en de chef helpt in de keuken. De voordelen van samen koken?

  • Handelingen als eitjes pellen of groenten wassen (voor de allerkleinsten) en groenten snijden en in de pan roeren (voor een kindje dat al iets meer kan) zijn goed voor de motoriek én voor het zelfvertrouwen.
  • Kinderen die in de keuken helpen, zijn meestal sneller geneigd om te proeven. Echte chefs doen dat tenslotte ook! En de groenten die je kind op die manier opeet, heeft hij of zij alvast binnen.
  • Bedenk originele namen voor jullie gerechten en jullie ingrediënten om ze nóg aantrekkelijker te maken. Ook eten in leuke vormpjes snijden is een goed idee. Je kunt je vast indenken dat samen koken zo heel wat drempels wegneemt om nieuwe smaken te leren kennen.

Na al dat samen koken is het natuurlijk tijd om samen aan tafel te schuiven. Samen eten heeft niets dan voordelen, en in de context van restaurantje spelen wordt het vast nog dubbel zo leuk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *