Bewust onthaasten met het gezin: 3 tips

14 november 2021

Het ‘druk druk druk’-mantra als antwoord op een ‘hoe gaat het met je?’, heeft de voorbije jaren heel wat van z’n charmes verloren. En gelukkig maar. Vandaag willen meer en meer mensen focussen op wat écht telt in het leven: hun gezin, hun vrienden, hun familie. De coronacrisis heeft ons nog extra aangemoedigd om die heerlijke momenten samen te koesteren. Enerzijds speelt het uiteraard mee dat we onze bredere sociale cirkel lang hebben moeten missen en we nu kostbare tijd willen inhalen. En anderzijds beseften we, door terug te vallen op onze ‘knuffelcontacten’ en (noodgedwongen) relaxter te leven, hoe aangenaam en waardevol dat eigenlijk toch is. Maar als jonge ouder is onthaasten natuurlijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan …

Laat de perfectie los

Als je één ding meeneemt van dit artikel, laat het dan deze tip zijn: laat de perfectie los. Het kan eens leuk zijn om de tafel tot in de puntjes te dekken, maar dat hoef je echt niet élke dag te doen. En je kunt niet van jezelf verlangen dat je huis er altijd opgeruimd en proper bij ligt, dat je erin slaagt om dagelijks vers te koken of zelfs wekelijks frisse lakens op te leggen. Je hoeft geen tien op tien te verdienen voor je huishouden. Met een zes ben je ook al geslaagd. Wat dat concreet betekent? Die t-shirts eens niet strijken, maar gewoon opvouwen. Eens kiezen voor een gezonde kant-en-klare maaltijd, die je enkel moet opwarmen. En dat speelgoed eens in een grote doos proppen in plaats van het netjes te sorteren: waarom niet?

Weg met automatische piloot

Je kent vast het gevoel wel van met de auto aan een traject te beginnen dat je al ontelbare keren hebt gereden, en als je arriveert te beseffen dat je eigenlijk geen idee hebt hoe je op je bestemming bent geraakt. In het gezinsleven gaat het jammer genoeg vaak net zo. Terwijl je de kinderen in bad stopt, zit je misschien met je hoofd bij de boodschappen die je nog moet doen of de vele e-mails die nog op een antwoord wachten. Maar door altijd bezig te zijn met wat er nog moet komen of wat je nog moet doen, verlies je het ‘nu’ uit het oog. Als je je kinderen in bad stopt, blijf dan met je gedachten bij de schuimtoefjes op hun neuzen, bij hun handjes die op het water pletsen en hun natte haren die zo grappig alle kanten uit steken. Plots liggen er zoveel extra geluksmomenten voor het grijpen – én herinneringen waar je een leven lang van nageniet.

Onthaasten is … evolueren

Onthaasten met het gezin betekent ook dat je je nieuwe leven volop omarmt en je niet verzet tegen de veranderingen die (kleine) kinderen onvermijdelijk teweegbrengen. Denken dat je kunt vasthouden aan wat je had en tegelijk je kroost de aandacht geven die ze nodig heeft: dat hou je niet vol. Focus je op wat vandaag voor jou belangrijk is, en besef dat het perfect normaal is dat dat verschilt van wat je vroeger nodig had. Dat betekent meteen dat je misschien binnen een paar jaar naar weer heel andere dingen op zoek bent, en ook die nieuwe weg is dan weer helemaal oké. ‘You do you’, om af te sluiten met een cliché van formaat (waar wél een grond van waarheid in zit)!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *