Meer groenten eten? Da’s meer eten voor iedereen!

10 december 2021

Ik schreef eerder al dat groenten de wereld kunnen redden. En daar ben ik nog altijd rotsvast van overtuigd. Of je nu flexitariër, vegetariër of bourgondiër bent, een extra portie sla, aubergine of paprika op je bord is sowieso een goed idee. Groenten zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze – zeker als ze lokaal geteeld zijn en je ze seizoensgebonden koopt – een goeie zet voor het milieu. 

Ontdek hier alle voordelen van meer groenten eten (tip: er is zelfs een verband met de wereldvoedselverdeling), kom te weten hoeveel groenten je je kindje idealiter aanreikt én hoe je je spruit verleidt tot een portie broccoli en co.

De voordelen van meer groenten eten

Groenten hebben een positief effect op de gezondheid. Ze werken bloeddruk- en cholesterolverlagend, en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Elke groente heeft zo z’n eigen voordelen, dus voldoende variëren is de boodschap, ook voor kindjes. Groene bladgroenten zoals spinazie zijn bijvoorbeeld een belangrijke bron van ijzer, vitamine B9 (foliumzuur) en calcium, terwijl tomaten zink en jodium aanleveren. 

Bovendien scoor je planeetpunten door meer groenten te eten en misschien (af en toe) je portie vis of vlees achterwege te laten. De ecologische voetafdruk van groenteteelt ligt immers een pak lager dan die van vis- en vleesproductie. EVA vzw ging de mogelijke impact van haar VeggieChallenge na door te berekenen wat er gebeurt als we met 50.000 enthousiastelingen een maand lang vegetarisch eten. Het verdict? Die inspanning levert een CO2-reductie op van 950.000 kilogram en een waterbesparing van maar liefst 1.450.000.000 liter.

En wist je dat je bijdraagt tot een eerlijkere voedselverdeling door je bord iets vaker te laten domineren door groenten? Bijna de helft van het wereldwijd geteelde graan dient momenteel als veevoer, terwijl we het net zo goed rechtstreeks zouden kunnen inzetten om een groot deel van de hongerlijdende wereldbevolking te voeden. Vlees is nu eenmaal niet het meest efficiënte voedingsmiddel. Een koe zet namelijk niet al het plantaardige voedsel dat ze krijgt om in vlees: er gaat heel wat verloren doordat het dier zelf energie en voeding nodig heeft om te groeien, haar lichaamstemperatuur op peil te houden, misschien voor nakomelingen te zorgen, en ga zo maar door. Een dier consumeert dus veel meer voedingsenergie en eiwitten dan dat het in vlees teruggeeft.

Hoeveel groenten moet je eten?

Uit de aanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad eind 2019 publiceerde, blijkt dat je als volwassene minstens 300 gram groenten per dag zou moeten eten. En hoe luidt het advies voor een peuter? Deze tabel zet je op weg:

VoedingsmiddelengroepPortie/eenheidHoeveel porties/eenheden
geef je je peuter per dag?
Groenten50 g2
Fruit1 stuk = 125 g1
Vocht/waterml500
Volkoren granen50 g2,5
Gezonde vetten15 g1
Groeimelk125 ml3

Zo krijg je je kindje aan de broccoli en co

Mijn eerste tip om je kleintje meer groenten te laten eten? Niks forceren, ook niet wanneer je door de peuterpuberteit soms met de handen in het haar zit. Maar natuurlijk wil je je kindje wel zo veel mogelijk gezonde gewoonten aanleren, zeker omdat de smaakvoorkeuren in de beginjaren gevormd worden. Dan kan het helpen om …

  • … je zoon of dochter nieuwe groenten gewoon eens op de tong te laten leggen, zonder er meteen op te bijten of ze door te slikken. Da’s ideaal om te wennen aan de textuur en smaak. En dat wennen is nodig, want soms moet een peuter tien tot vijftien keer proberen voordat hij een nieuwe smaak gewend is.
  • … je kindje zelf groenten in de mond te laten stoppen, en niet te praten over ‘moeten’, maar over ‘willen’. Je voelt zelf vast het verschil tussen: ‘Je moet deze courgette eens proeven’ en ‘Wil je dit stukje courgette eens proeven?’.
  • zachte smaken aan te bieden, zoals pompoen of wortel.
  • … voor een leuke setting te zorgen door een tof lepeltje aan te reiken, een kleurrijk bordje te gebruiken of de groente in een aantrekkelijke vorm te snijden.
  • … als ouder het goeie voorbeeld te geven. Zien eten doet eten, en kinderen zijn echte kopieerders. Daarom is samen eten ook zo belangrijk.
  • … groenten in een aantrekkelijk kroketje te stoppen, zoals we zelf met onze groenteschijfjes gedaan hebben.
  • samen boodschappen te doen en samen te koken, zodat je kindje zich betrokken voelt en nieuwsgierig wordt.
  • … je zoon of dochter de keuze te geven tussen verschillende soorten groenten, zodat hij of zij minder stress krijgt en meer rust ervaart. 
  • … groenten zoals kerstomaten, bloemkoolroosjes en komkommerschijfjes aan te bieden als tussendoortje.

Belonen lijkt misschien een goed idee, maar daarmee geef je eigenlijk een verkeerd signaal, namelijk dat meer groenten eten een opgave is. En ze zijn nog zo lekker!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *