Een pleidooi voor seizoensgroenten en -fruit

30 januari 2022

We zijn het gewend dat we in de supermarkt het hele jaar door zowat alle soorten groenten en fruit in ons winkelmandje kunnen laden. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goeie zaak? De titel van dit artikel suggereert al een beetje hoe ik erover denk natuurlijk. Ik neem je hier mee in een pleidooi voor seizoensgroenten en -fruit én vertel hoe je nu juist seizoensgebonden koopt.

Waarom seizoensgroenten en -fruit?

Er zijn héél wat goeie redenen te bedenken waarom seizoensgroenten en -fruit een streepje voor verdienen op je menu. 

  • Groenten en fruit van het seizoen zijn op hun best, en dus op hun lekkerst.
  • Als je seizoensgebonden eet, eet je sowieso gevarieerd. Wedden dat je wordt uitgedaagd om eens te experimenteren met soorten groenten en fruit die je anders nooit zou klaarmaken?
  • Seizoensgroenten en -fruit zijn bijna altijd lokale producten. Wanneer je bijvoorbeeld boontjes koopt tussen juni en oktober, dan kun je kiezen voor exemplaren die in ons land zijn geteeld. Koop je buiten die maanden boontjes, dan hebben die mogelijk heel wat voedselkilometers afgelegd, omdat ze uit pakweg Kenia, Egypte, Italië of Spanje moeten komen. Kijk daarom goed op het label. Het kan natuurlijk zijn dat de boontjes die je in mei in je karretje legt, in België geteeld werden in verwarmde kassen, maar ook dan kun je je de vraag stellen of dat – ondanks het lokale karakter – zo’n slimme keuze is. De teelt in kassen vraagt namelijk een pak meer energie dan die in volle grond en op basis van natuurlijke warmte en zonlicht.
  • Tot slot is het plezier van reikhalzend uitkijken naar bepaalde groenten en fruit het vermelden waard. Niets zo leuk als vieren dat de asperges of de aardbeien terug zijn, toch?

De groente- en fruitkalenders van Velt

Je hoeft natuurlijk geen fruitteler of groenteboer te zijn om te weten wanneer je wat kunt eten. Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, goot alle seizoensgroenten en -fruit in handige kalenders, die je gratis kunt downloaden in hun geheel of per maand. De ideale leidraad én inspiratiebron voor uitstapjes naar de markt of naar de (bio)winkel!

De family food van just.

Onze producten bevatten biologische, verse groenten die je bijna het hele jaar door in België kunt vinden. Geniet ervan!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *