Gevarieerd eten: zo wordt het kinderspel

5 juli 2022

Hoewel honden er geen probleem mee hebben om steeds hetzelfde kostje te verorberen en ook katten zich elke dag even enthousiast op hun vertrouwde brokken storten, hebben wij mensen natuurlijk liever wat afwisseling op ons bord. Gevarieerd eten is niet alleen het leukst en het interessantst, maar ook het gezondst. Ik vertel je waarom dat precies het geval is, en hoe je er werk van maakt!

Waarom gevarieerd eten zo belangrijk is

1. Vitaminen en mineralen: check

Groenten en fruit vormen de basis voor een gezonde dagelijkse voeding, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Daarnaast vul je jouw menu en dat van je kindje het beste aan met:

  • volkoren, ongeraffineerde granen (zoals pasta, rijst of quinoa),
  • peulvruchten,
  • eiwitten (voornamelijk plantaardige, die je onder meer haalt uit bonen, linzen, erwten, tempeh, tofu of noten(pasta)),
  • eieren,
  • kwalitatieve en ongeraffineerde vetten, die je idealiter achteraf koud toevoegt aan je maaltijd.

Door binnen elke productgroep goed te variëren, krijgen jij en je kleintje alle nodige vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en vezels mee.

2. De smaakpapillen stimuleren

Bovendien stimuleer je met gevarieerde voeding – lees: met verschillende smaken en texturen – de smaakpapillen. Da’s niet alleen interessant voor jezelf, maar vooral belangrijk wanneer je zoon of dochter nog volop voeding aan het ontdekken is. Als je kindje van kleins af aan veel smaken leert kennen en waarderen, is de kans groter dat het later gevarieerd en gezond zal eten.

Ik schreef het eerder al in mijn artikel over die cruciale eerste 1.000 dagen: “Vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag ontstaat de basis voor een gezond voedingspatroon en voor de smaakvoorkeuren.” In die twee levensjaren introduceer je dan ook het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten gezonde voeding, zodat je kindje vertrouwd raakt met die smaken en er zelf naar terug gaat grijpen.

Zo breng je variatie in je menu

“Wat moet ik nú weer klaarmaken?”: het is misschien wel de meest gehoorde verzuchting van elke ouder. Gelukkig is gevarieerd eten helemaal niet moeilijk. Deze tips zetten je op de goeie weg!

1. Spelen met kleuren

Als het je in de afdeling groenten en fruit aan inspiratie ontbreekt, dan kun je je laten leiden door het voornemen om zo veel mogelijk verschillende soorten kleuren in je winkelmandje te laden. Het besef dat elke kleur groenten of fruit zo z’n voordelen heeft, gaf zelfs aanleiding tot een specifiek dieet: het zogenaamde regenboogdieet. De naam zegt het al: het is daarbij de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende tinten te integreren in elke maaltijd – wat natuurlijk niet betekent dat je in mei op zoek moet naar pompoenen, want dan zijn de oranje knapperds helemaal niet in het seizoen. Dat brengt ons naadloos bij de volgende tip …

2. Eten volgens de seizoenen

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen, zoals een kleinere ecologische voetafdruk en een optimale smaak. Maar natuurlijk kun je je ook door de natuur laten leiden als je op zoek bent naar menu-inspiratie. Seizoensgebonden eten is namelijk synoniem met gevarieerd eten. Laat je bijvoorbeeld door de seizoenskalender van Velt uitdagen om eens aan het kokkerellen te slaan met groenten en fruit die je anders misschien niet meteen zou gebruiken.

De principes in de praktijk

Bij just. kopen we zo veel mogelijk biologisch en volgens het seizoen. Bovendien passen onze groenteschijfjes en -nuggets perfect bij het regenboogdieet. En dan hebben we het niet alleen over onze varianten met gemengde groenten, maar ook over de toppers met bijvoorbeeld wortel, broccoli en spinazie. Smakelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *