just. falafel

Recepten

In deze rubriek deel ik graag makkelijke, alledaagse recepten. Gezond en lekker: die eigenschappen gaan hier hand in hand! 

Wat is jouw ‘signature dish’?

Met welke gerechten doe jij je gezin, familie of vrienden watertanden? Stuur ze gerust doorzodat ik ze hier kan opnemen. Sharing is caring, want we willen natuurlijk allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten op tafel toveren!

De handen in elkaar slaan

Heb je zin om samen te werken? Laat het me zeker weten.  It takes a village … om regelmatig nieuwe recepten te bedenken en er foto’s van te nemen. En uiteraard ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig naar hoe jij onze producten gebruikt.

Gezellige momenten samen

Tot slot deel ik graag in jouw eet- en feestvreugde. Stuur me dus zeker foto’s door van al die gezellige aperitiefmomenten onder familie en vrienden, dan zorg ik ervoor dat ze hun weg vinden naar de social kanalen van just. Ik kijk er alvast naar uit.

Falafel met romige tahinsaus met parelcouscous en tomatensaladeFalafel is altijd een winner,  in welke combinatie dan ook!
Proef ze eens in combinatie met een romige tahin-knoflooksaus, een luchtige parelcouscous met dukkah en pittige sriracha tomaten. Yummy, om je vingers van af te likken!

Ingrediënten
- 1 rode ui
- groentebouillon
- 200 g parelcouscous
- 2 tomaten
- 1 zakje sriracha
- 1 teen knoflook
- 25 g tahin
- 25 g zonnebloempitten
- 1 pakje falafel spinazie of falafel zoete aardappel
- 10 g dukkah *
- 200 g ijsbergsla-melange
- 2 el mayonaise
- peper en zout
- olijfolie
- azijn

1. Ui bakken
Pel en hak de ui fijn. Los wat groentebouillon op in 400ml heet water. Verhit een kleine kookpan met 1el olijfolie op een middelhoog vuur en roerbak de ui ca. 1 min.

2. Parelcouscous koken
Voeg de parelcouscous toe en roerbak ca.1 min mee. Blus met de bouillon en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat 8 - 10 min zachtjes koken, totdat de bouillon opgenomen is en de parelcouscous gaar is.

3. Tomaten marineren
Snijd de tomaten in blokjes en meng ze met de sriracha, 1 el lichte azijn en een snuf peper en zout.
Tip: laat de sriracha eventueel achterwege als er kinderen mee eten en breng alleen je eigen portie ermee op smaak.

4. Tahinsaus maken
Hak de knoflook zeer fijn. Meng de knoflook met de tahin, 2 el water, 2 el mayonaise, 1 el lichte azijn en een snuf peper en zout. Voeg wat meer water toe als je de saus te dik vindt.

5. Falafel bakken

Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.

6. Parelcouscous afmaken
Breng de parelcouscous op smaak met 1 tl dukkah en proef of je nog peper en zout wil toevoegen. Serveer de falafel en de tomaten op de parelcouscous en de ijsbergsla.
Besprenkel met de tahinsaus en bestrooi naar smaak met de rest van de dukkah en de zonnebloempitten.

* TIP: Geen dukkah kruidenmix in huis? (Ik ook vaak niet 🙂 ) Maak dan een mengesel van onderstaande ingrediënten of wat je hiervan in de kast hebt liggen.
- 3 el pistachenoten
- 1 el komijnzaadjes
- 1/2e el zwarte sesamzaadjes
- 1/2e el witte sesamzaadjes
- 1/2e el zwarte peper
- 1 el zeezout
- 1/2e el knoflookpoeder
- 1 el korianderzaadjes
- 1 el gedroogde muntblaadjes

Tortilla’s met kidneybonen, falafel en een verfrissende guacamole  met tomatensalsaMexico staat bekend om haar streetfoodcultuur.
Ik ben vooral fan van hun goed gevulde wraps!

Ingrediënten:
- 1 teen knoflook
- 10 g verse koriander
- 10g Mexicaanse kruidenmix
- 1 blik kidneybonen
- 2 tomaten
- 2 kroppen babyromanasla
- 1 bakje guacamole
- 1 pak volkoren tortilla's
- peper
- zout
- suiker
- olijfolie
- azijn
- 1 pakje falafel zoete aardappel of falafel spinazie

1. Groenten voorbereiden
Pel en snijd de knoflook fijn. Pluk de korianderblaadjes. Hak de steeltjes fijn en bewaar de blaadjes voor later.

2. Bonen koken
Verhit een middelgrote kookpan op middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de knoflook en wat Mexicaanse kruidenmix (hoeveelheid naar keuze) 1- 2 min.
Voeg de bonen incl. vloeistof en de koriandersteeltjes toe en kook het geheel in 12 - 15min romig. Breng op smaak met zout en eventueel meer kruidenmix.
Stamp de bonen met een aardappelstamper tot een grove puree.

3. Falafel bakken
Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.

4. Salsa voorbereiden
Hak de korianderblaadjes fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de babyromanasla in repen.

5. Salsa mengen
Schep de tomatenblokjes en ca. 3⁄4 van de koriander door de guacamole. Breng de salsa op smaak met 1 - 2el azijn en een snuf peper, zout en suiker.

6. Tortilla opwarmen
Verhit een grote, droge koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm de tortilla's stuk voor stuk in ca. 30s per zijde, neem uit de pan en houd warm.

7. Tortilla vullen
Bestrijk de tortilla's gelijkmatig met de bonenpuree, verdeel de salsa erover en beleg met de sla. Bestrooi naar wens met de rest van de koriander, leg de falafelballetjes erbovenop en serveer.

Smakelijk!

FalafelCa. 20 minuten
2 personen

Alles is lekkerder op een wrap, toch? Opgerold in een zachte tortilla komen de smaken van groenten en ander lekkers nog meer samen dan anders. Tijd dus voor een snelle variant met een Midden-Oosters accent. Voor deze licht pittige wrap gril je eerst de bietjes, zodat ze niet alleen zoet, maar ook rokerig smaken. De dip met de pittige harissakruiden zorgt voor een extra feestelijke toets!

Ingrediënten

- 1 pak voorgekookte bietjes
- 1 x just.-falafel zoete spinazie
- 1 halve komkommer
- 1 pakje wraps
- 1 potje sojayoghurt
- harissakruiden*
- 20 g mix van verse munt en peterselie
- peper en zout
- olijfolie
- azijn

Werkwijze

1. Biet grillen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem de bieten uit de verpakking, snij ze doormidden en dan in plakjes. Meng de bieten in een kom met 1 el olijfolie en 1/2 tl zout en peper (of meer of minder naar smaak). Verhit een grillpan of grote koekenpan op een hoog vuur en gril de bietenplakjes 3 à 4 minuten per zijde tot ze goudbruin zijn en grillstrepen hebben.

Kooktip: voeg de bieten pas toe wanneer de pan goed heet is, voor het beste resultaat.

2. Falafels bakken

Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180 °C. Ik gebruik hiervoor graag het kipprogramma.
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur, zodat de balletjes een goudbruin, krokant korstje krijgen. Zet je vuur daarna lager en bak de falafel nog 3 minuutjes totdat ook de binnenkant goed warm is.

Nuggets3. Wraps opwarmen

Leg de wraps in een middelwarme koekenpan en draai ze na een tijdje om, zodat beide kanten opwarmen.

4. Yoghurtsaus maken

Meng 5 el sojayoghurt met 1 tl harissa en een snuf zout. Proef en voeg eventueel naar wens meer harissa toe. Pluk de verse kruidenblaadjes, hak ze fijn en verwijder de steeltjes.

5. Komkommersalade maken

Snij de halve komkommer in de lengte in vier repen en vervolgens in stukjes. Meng de stukjes met 2/3e van de verse kruiden, 1 tl olijfolie, 1 tl azijn, zout en peper.

6. Wraps beleggen

Beleg de wraps met de gegrilde bieten, de gebakken falafel, de komkommersalade en de rest van de verse kruiden. Besprenkel met de yoghurtsaus en rol de wraps op. Bon appétit!

Tip: Heb je geen harissakruiden in huis? Maak dan zelf een mengeling van chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout.

FalafelCa. 25 minuten 2 personen Falafel op een broodje kennen we allemaal al wel, maar heb je de balletjes al eens in een bowl geserveerd? Het plaatje is compleet met romige yoghurt, een vleugje knoflook, hartige gekruide wortels en verse tomaat. De krokante pitachips zorgen nog voor extra verwennerij. Nodig je vrienden al maar uit! Ingrediënten - 1 wortel - 1 zakje Noord-Afrikaanse kruidenmix* - 1 pak volkoren pitabrood - dukkah kruiden** - 1 teen knoflook - 250 g sojayoghurt - 1 x just.-falafel - 3 tomaten - 1 tl honing - peper en zout - olijfolie Werkwijze 1. Wortels garen Verwarm de oven voor op 240 °C (of 220 °C als je een heteluchtoven hebt). Schil of schrob de wortels, snij in blokjes en doe die met de helft van de kruidenmix, 1 tl honing en een snuf zout in een kleine kookpan. Voeg water toe tot de wortelstukjes net onder staan. Leg een deksel op de pan en laat ca. 7 minuten zachtjes koken. Neem het deksel van de pan en laat op mediumhoog vuur ca. 8 minuten koken, tot het water verdampt is. 2. Pitachips bakken Snij de pitabroodjes doormidden, en snij dan elke helft in 4 driehoeken. Schep ze om in een kom met de helft van de dukkah, 1 el olijfolie en een flinke snuf zout. Verdeel de pitachips gelijkmatig over een bakplaat met bakpapier en bak ze in het midden van de oven in 8 tot 11 minuten krokant. Nuggets3. Yoghurt pimpen Pel en rasp of hak de knoflook fijn. Meng de yoghurt met de helft van de knoflook (of meer naar smaak), 1/2 tl zout en een snuf peper. 4. Falafel bakken Als je de trotse eigenaar bent van een airfryer, dan kan je de falafelballetjes gedurende 10 minuten op 180 °C bakken. (Ik doe dit meestal op het kipprogramma.) Heb je geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel eerst 2 minuten op een hoger vuur voor een krokant korstje. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt. 5. Tomaten snijden Snij de tomaten in blokjes en meng ze met een snuf zout. 6. Dresseren en serveren Verdeel de yoghurt over kommen of borden en schep daar de wortel, de tomaten en de falafel over. Bestrooi met de rest van de dukkah en serveer met de pitachips. *Tip: geen Noord-Afrikaanse kruidenmix in huis? Maak hem zelf door deze ingrediënten te mengen: - 1 el koriander - 1 teentje knoflook - 1/4e tl korianderpoeder - 1/2e tl komijn - 1 el zout en peper - 2 el limoensap - 1 mespunt sambal **Tip: geen dukaat kruidenmix in huis? Ik ook vaak niet! Gelukkig kan je ‘m zelf maken: - 3 el pistachenoten - 1 el komijnzaadjes - 1/2e el zwarte sesamzaadjes - 1/2e el witte sesamzaadjes - 1/2e el zwarte peper - 1 el zeezout - 1/2e el knoflookpoeder - 1 el korianderzaadjes - 1 el gedroogde muntblaadjes

Falafel

Ingrediënten

- 2 zoete aardappelen
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bouillonblokje
- 1 ui
- 2 el Ras el Hanout*
- feta (optioneel)

Werkwijze

1. Stoofpotje voorbereiden

Zet een grote pot op het vuur en verhit er wat olie in. Snipper de ui en bak tot de ui glazig is. Voeg dan de kruiden toe, eventueel ook peper en zout. Bak nog een tweetal minuten tot de kruiden heerlijk beginnen te ruiken. Doe de tomatenblokjes bij het mengsel, en daarna ook het bouillonblokje, de zoete aardappel (in kleine blokjes gesneden) en de kikkererwten. Zet een deksel op de pot en laat sudderen tot de zoete aardappel gaar is (ongeveer 20 minuten).

2. Falafel bakken

Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180 °C. (Zelf zweer ik bij het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur. Zo krijgen de balletjes een goudbruin, krokant korstje. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes tot ook de binnenkant warm is.

3. Couscous maken

Kook 250 ml water in je waterkoker. Giet dit op 250 g couscous. Voeg wat olijfolie, peper en zout toe en laat de couscous zwellen.

4. Stoofpotje in de oven

Doe het stoofpotje in een ovenschotel. Kruimel er eventueel wat feta over en zet nog even onder de grill, tot de fetakaas goudbruin is. Serveer met wat verse kruiden, de couscous en de falafelballetjes.

*Tip: Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel dat meer dan twintig specerijen kan bevatten. Gelijkaardige kruidenmengsels worden gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het mengsel is bruin en ruikt heel sterk. Heb je geen Ras el Hanout in huis? Met een mix mengsel van kaneel, komijn, peper en paprikapoeder kan je de smaak goed evenaren.

Ca 35 min – 2 personen

Ingrediënten
- 1 aubergine
- 1 zoete aardappel
- 1 teen knoflook
- 1 zakje harissapasta
- 1 zakje kappertjes
- 25 g walnoten
- 1 bouillonblokje
- 1 citroen
- 150 g couscous
- 1 x just.-falafel zoete aardappel
- 25 g gedroogde veenbessen
- 10 g verse dille
- 1 kuipje yoghurt
- peper en zout
- suiker
- olijfolie

1. Ovengroenten roosteren 

Verwarm de oven voor op 240 °C (of 220 °C als je een heteluchtoven hebt). Snijd de aubergine in de lengte doormidden en dan in de lengte in parten.
Doe hetzelfde met de zoete aardappel, die je niet hoeft te schillen. Verdeel de aubergine en zoete aardappel over een bakplaat bekleed met bakpapier.

2. Kruidenpasta maken

Pel en halveer de knoflook en doe de partjes in een hoge (maat)beker met de helft van de harissapasta (of meer naar smaak), de kappertjes en 3 el olijfolie. Pureer tot een gladde pasta en breng op smaak met zout en peper.
Spoel de staafmixer af en zet 'm opzij (niet te ver weg, want je hebt hem later nog nodig).

3. Groenten roosteren

Schep de aubergine en zoete aardappel om met 1 el kruidenpasta en rooster zo’n 20 minuten in de oven. Schuif de groenten daarna opzij om plaats te maken voor de walnoten, die je gewoon bij op de bakplaat legt. Rooster alles nog 5 minuten, tot de groenten gaar zijn en de walnoten goudbruin geroosterd.

4. Couscous maken

Doe 300 ml water en de helft van een bouillonblokje in een kleine kookpan en breng aan de kook. Pers de citroen uit.
Neem de pan van het vuur, voeg de couscous toe en doe een deksel op de pan.
Laat 6 tot 8 minuten wellen.

5. Falafel bakken

Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180 °C. (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma.) Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de balletjes 2 minuten op een hoger vuur zodat ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, tot ook de binnenkant warm is.

6. Saus maken

Doe de veenbessen in een kleine kookpan met 50 ml water en 1tl suiker. Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat nog zo’n 5 minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert. Neem de pan van het vuur en voeg 1 el citroensap toe. Pureer met de staafmixer tot een grove saus en roer de rest van de kruidenpasta erdoor. Proef en voeg eventueel nog zout en peper toe.

7. Dille en noten hakken

Hak de dille (inclusief de steeltjes) en de walnoten grof. Roer de yoghurt los met de rest van het citroensap en een snuf zout en peper.
Roer de couscous los met een vork en verdeel over de borden. Serveer de ovengroenten er bovenop en besprenkel met de saus en de yoghurt. Bestrooi met de walnoten en de dille. En … aanvallen maar!

ParelcouscousDit recept is een variant van op een recept van Ellen van Kokerellen uit Gezellig kokerellen (dat boek is echt een aanrader trouwens).

Voorbereidingtijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
2 personen

Ingrediënten

- 2 aubergines
- 2 el Italiaanse kruiden
- 250 g parelcouscous
- groentenbouillon
- 1 x just.-falafelballetjes met zoete aardappel
- 2 teentjes knoflook
- 250 g kerstomaatjes

Voor het yoghurtsausje:
- 100 g soja yoghurt
- zeste van 1 citroen
- platte peterselie

Werkwijze

1. De aubergines klaarmaken

Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de aubergines in hapklare blokjes. Leg ze op de bakplaat. Verdeel er ongeveer 2 el olijfolie over. Kruid met peper, zout en de Italiaanse kruiden. Meng goed en verspreid de blokjes gelijkmatig. Zet de aubergines in de oven gedurende 25 minuten.

2. De falafel bakken

Bak de falafels in een airfryer gedurende 10 minuten op 180 °C. (Ik ben fan van het kipprogramma.)
Je kan ook een middelgrote koekenpan verhitten op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur. Zo wordt de buitenkant goudbruin en krokant. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, zodat de binnenkant opwarmt.

3. De tomaten roosteren

Hak de knoflook fijn en snijd de kerstomaatjes doormidden. Haal de bakplaat met de aubergines uit de oven en schuif de blokjes een beetje aan een kant. Leg de tomaatjes en de knoflook erbij. Kruid met peper en zout en een scheutje olijfolie. Bak nog 15 minuten mee in de oven.

4. Je gerecht samenstellen

Maak de parelcouscous klaar volgens de verpakking. Giet af en roer los met een vork in een grote kom. Voeg de gebakken groenten toe en roer goed om. Giet zeker ook de sappen van de bakplaat erbij. Eventueel kan je nog wat extra olijfolie toevoegen.

5. Saus maken en serveren

Voor het yoghurtsausje hak je de peterselie fijn. Meng de helft door de yoghurt samen met de zeste van de citroen, peper en zout. Roer goed.
Serveer de couscous met daarbovenop de falafelballetjes, het yoghurtsausje en de rest van de gehakte peterselie over. Heerlijk!

Falafel2 personen Ingrediënten - 1 x just.-falafel zoete aardappel - pitabrood - 100 g sojayoghurt natuur - 1 rijpe avocado zonder pit - 1 teentje knoflook (fijngesnipperd) - sap van 1/2 citroen - olijfolie - 5 sprietjes bieslook (fijngehakt) - peper en zout Werkwijze Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het pitabrood in driehoeken. Smeer ze in met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak de broodstukjes 7 minuten op 200 °C. Falafels bakken Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180°C. (Ikzelf zweer bij het kipprogramma.) Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant mooi goudbruin en krokant wordt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, tot ook de binnenkant warm is. Sausje maken Meng de yoghurt in de blender met het vruchtvlees van de avocado, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de bieslook. Kruid met zout en peper en mix tot een romige saus. Zet ze in de koelkast. Serveer de falafel goed warm, met de gekoelde avocadosaus en chips van pitabrood. NuggetsTip: geen falafel in huis? Je kan dit gerecht ook met onze nuggets maken.

Falafel

Ik leerde bao-broodjes kennen via Marley Spoon. ‘Bao buns’ zijn zachte, gestoomde broodjes uit Taiwan en China, die ook in de omliggende landen als streetfood worden gegeten. De buns worden dubbelgevouwen, gestoomd en daarna gevuld met allerhande ingrediënten. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Jumbo en Albert Heijn, dus neem ze zeker mee als je ze in de rekken ziet liggen, maar je kan ze eventueel ook vervangen door een zacht hamburgerbroodje.

Ingrediënten

- 1 komkommer
- sesamolie
- chilivlokken
- 250 g champignons
- 4 el pindakaas
- 50 ml hoisinsaus*
- 1 zakje geroosterde sesam 11
- 1x gao bao-broodjes 1
- 10g verse koriander
- 25g gezouten pinda's 5
- zout
- suiker
- olijfolie
- azijn

Werkwijze

1. Komkommersalade maken

Snij de komkommer schuin in grote, hapklare stukken. Maak een dressing van de sesamolie, 1⁄2 tl chilivlokken (of meer naar smaak), 4 el lichte azijn, 1 el suiker en een flinke snuf zout. Klop de dressing op en meng met de komkommer. Verhit een middelgrote, droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de sesamzaadjes in 1 tot 2 minuten goudbruin. Let op, ze kunnen snel aanbranden. Meng de sesam onder de komkommersalade.

2. Saus maken

Roer de pindakaas, de Hoisin-saus, 1 el lichte azijn en 75 ml water tot een gladde saus.

3. Falafel bakken

Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180 °C, bijvoorbeeld op het kipprogramma (mijn persoonlijke favoriet).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de balletjes 2 minuten op een hoger vuur, zodat hun buitenkant goudbruin en krokant wordt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes om ook de binnenkant te laten opwarmen.

4. Broodjes stomen

Vul een grote kookpan tot net onder de stoominzet met water en breng het water aan de kook. Als je geen stoominzet hebt, kan je ook een passende zeef gebruiken. Bekleed de stoominzet met bakpapier en leg de broodjes erin. Stoom ze 5 tot 7 minuten met het deksel erop, tot ze zacht zijn.

5. Champignons bakken

Borstel de champignons schoon en snij ze in dunne plakjes. Verhit een koekenpan op heel hoog vuur met 2 el plantaardige olie. Bak de champignons in zo’n 6 minuten goudbruin en zacht. Zet het vuur middelhoog en roer de pindasaus met Hoisin erdoor. Laat 2 tot 3 minuten inkoken en roer regelmatig.

6. Vullen en serveren

Hak de koriander fijn (inclusief de steeltjes) en meng 3⁄4 van de koriander met de komkommersalade. Hak de pinda's fijn en roer ze door de champignons. Verdeel de broodjes over borden en vul ze met de champignons en de saus. Garneer met 3 falafelballetjes en de rest van de koriander, en serveer samen met de komkommersalade. Dat wordt genieten …

* Tip: Hoisin-saus is een zoete saus die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Je kan er echt alle kanten mee op. Heb je geen Hoisin-saus in huis? Maak ze dan zelf of laat ze achterwege. Ingrediënten:
- 1 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
- 1 flinke teen knoflook (fijngesneden, geperst of geraspt)
- 1/2 tl ‘5 spices’-poeder (een mengeling van gember, steranijs, venkelzaad, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, zeewier)
- 1/2 kopje (150 gram) rodemisopasta
- 1/2 kopje (150 ml) honing of maple syrup (ik gebruikte die tweede optie)
- 2 el rijstazijn of wittewijnazijn

Bak de knoflook zachtjes in wat olijfolie en voeg de kruiden toe. Voeg daarna de misopasta, honing en rijstazijn toe en laat het geheel een vijftal minuutjes doorkoken terwijl je roert.

Een heerlijke dip om on the side te serveren bij de mini burgers, falafels of nuggets maar ook als sausje voor (mini) hamburgers of goed gevulde wraps.

Ingrediënten

- 1 halve bloemkool (ong. 250g)
- 1 teentje look, ongepeld
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels (Griekse) yoghurt
- Een scheutje olijfolie
- Peper en zout

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Verdeel over een bakplaat en leg er ook het ongepelde teentje look bij. Besprenkel met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven. Dit duurt tussen 25-35 minuten.
3. Doe de bloemkool in een maatbeker. Verwijder de look uit de schil en voeg samen met de mayonaise en de yoghurt toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde dip. De consistentie van je dip kan je aanpassen door extra olijfolie of een scheutje water toe te voegen.
4. Proef en kruid af naar smaak met peper en zout.

Smakelijk!