
Recepten
In deze rubriek deel ik graag makkelijke, alledaagse recepten. Gezond en lekker: die eigenschappen gaan hier hand in hand!
Wat is jouw ‘signature dish’?
Met welke gerechten doe jij je gezin, familie of vrienden watertanden? Stuur ze gerust door, zodat ik ze hier kan opnemen. Sharing is caring, want we willen natuurlijk allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten op tafel toveren!
De handen in elkaar slaan
Heb je zin om samen te werken? Laat het me zeker weten. It takes a village … om regelmatig nieuwe recepten te bedenken en er foto’s van te nemen. En uiteraard ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig naar hoe jij onze producten gebruikt.
Gezellige momenten samen
Tot slot deel ik graag in jouw eet- en feestvreugde. Stuur me dus zeker foto’s door van al die gezellige aperitiefmomenten onder familie en vrienden, dan zorg ik ervoor dat ze hun weg vinden naar de social kanalen van just. Ik kijk er alvast naar uit.
Dan is deze kleurrijke kikkererwtensalade met knapperige mini burgertjes en geroosterde groenten zeker iets voor jou.
En het is bovendien ook voedzaam.
Smakelijk!
Ingrediënten:
- 2 wortels
- ras el hanout*
- 1 blik kikkererwten
- 1 courgette
- 1 teen knoflook
- 1 tomaat
- 10g verse peterselie
- 1 bio citroen
- 1 pakje mini burgers zoete aardappel
- een blik zwarte olijven zonder pit
- peper en zout
- olijfolie
1. Wortel voorbakken
Verwarm de oven voor op 220° (200°C hetelucht).
Schil of schrob de wortel en snijd hem in plakjes.
Leg de wortelplakjes op een bakplaat met bakpapier en hussel om met wat ras el hanout, een snuf zout en 2tl olijfolie.
Verdeel gelijkmatig en rooster ca. 5min in de oven.
2. Ingrediënten voorbereiden
Giet de kikkererwten af in een zeef, spoel om met koud water en laat uitlekken.
Snijd de courgette in de lengte doormidden en daarna in plakjes. Pel en hak de knoflook fijn.
Meng de kikkererwten, de courgette en de knoflook met wat ras el hanout en een flinke snuf zout. Voeg toe aan de bakplaat met de wortel en bak alles nog 5–8 min in de oven.
3. Tomaten snijden
Snijd de tomaat in grove stukken. Hak de peterselie en ook de steeltjes grof. Pers de citroen uit.
4. Mini burgers bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
5. Salade afmaken
Meng de geroosterde groenten, de tomaat, de peterselie en de olijven met 1-2 el citroensap en 1 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de salade over borden en serveer de mini burgetjes erbovenop.
* Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk.
Tip: heb je geen Ras el Hanout in huis?
Maak een mengsel van kaneel, komijn, peper en paprikapoeder en je zal de smaak goed kunnen evenaren.
- 1 grote broccoli
- 1 venkel
- 1 pakje mini burgertjes just.
- 25 ml sojasaus
- 10g paprikapoeder
- 1 blok biologische tofu
- 25g walnoten
- 1 appel
- 1 teen knoflook
- 20g parmezaan
- 10 g verse bieslook
- 50 g rucola
- 2 el mayonaise
- 2 tl honing
- 1 tl bloem
- peper en zout
- suiker
- olijfolie
- azijn
1. Groenten snijden
Verwarm de oven voor op 240°C (220°C hetelucht) − haal eerst de bakplaat eruit.
Snijd de broccoli in hapklare roosjes, schil de stronk en snijd hem in blokjes van ca. 2 cm.
Verwijder de harde stengels van de venkel en bewaar het venkelgroen voor de garnering.
Halveer de venkel in de lengte en snijd een helft in ca. 2 cm dikke repen.
2. Groenten en tofu bakken
Leg de broccoli en de venkelreepjes op een bakplaat met bakpapier en meng met 2 el olijfolie en een snuf peper en zout.
Roer de sojasaus in een schotel met 1 el olijfolie, 1 tl bloem en de helft van het paprikapoeder.
Verkruimel de tofu en meng met de kruidenolie.
Leg de tofu op de bakplaat en bak het geheel ca. 12min. in de oven.
3. Venkel inleggen
Snijd de andere venkelhelft overdwars in ca. 0,5 cm brede repen. Meng 1 el azijn met een flinke snuf zout en suiker en roer tot beide opgelost zijn.
Leg de venkelreepjes in de marinade.
4. Walnoten roosteren
Breek de walnoten in kleine stukjes en rooster ze 1 - 2min in een kleine, droge koekenpan. Pas op, ze kunnen snel te donker worden.
Halveer de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Rasp de kaas met een dunschiller in fijne reepjes.
5. Mini burgertjes bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 5 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
6. Ingrediënten besprenkelen
Schep de groenten die op de bakplaat liggen na ca. 12 min om. Meng de tofu met 2 tl honing en bak 5 - 8min tot de broccoli knapperig is en de tofu een smakelijk bruin kleurtje heeft.
7. Salade afmaken
Snijd de bieslook in dunne ringetjes en meng met de knoflook, 2 el mayonaise en 2 el water.
Breng de dressing op smaak met peper en zout en meng met de groenten, de appel en de rucola. Verdeel de groentesalade over borden, samen met de tofu, de walnoten en de kaas. Garneer met het venkelgroen en serveer het geheel.
20-30 minuten
2 personen
Volkoren pitabroodjes beleggen met een just.-miniburgerje en spicy Sriracha-ketchup? Yumm. Voor de kindjes kan je een mildere versie maken door de ketchup weg te laten.
Ingrediënten
- rode kool
- 2 wortelen
- 1 busseltje bosui
- 1 teen knoflook
- 1 pakje volkoren pitabroodjes
- 1 x just.-miniburgertjes
- 1 komkommer
- 10 g peterselie
- Srirachasaus*
- ketchup
- peper en zout
- olijfolie
- azijn
- suiker
Werkwijze
1. De rodekoolsalade maken
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng in een grote kom 1/2 tl zout, 1 tl suiker en 2 el azijn. Roer tot de suiker en het zout opgelost zijn, en schep dan de rode kool (in dunne reepjes gesneden), wortel (in reepjes gesneden) en bosui (fijn gesnipperd) erdoor.
2. Knoflookolie maken
Pel en hak of rasp de knoflook fijn en meng met 1 el olijfolie.
3. Brood toasten
Snij twee pitabroodjes open en leg ze op een bakplaat. Besprenkel het snijvlak met knoflookolie en rooster 4 tot 6 minuten in de oven, tot de broodjes goudbruin zijn. De rest van de pita’s kan je gebruiken voor een ander recept.
4. Miniburgertjes bakken
Het beste resultaat krijg je met een airfryer, waarin je de miniburgertjes gedurende 13 minuten op 180 °C bakt. (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur voor een goudbruin, krokant korstje. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes om ook de binnenkant goed te laten opwarmen.
5. Salade maken
Snij de komkommer in de lengte in vieren en dan in kleine stukjes. Hak de peterselie grof en meng in een kom met de komkommer, 1 el azijn, 1/2 tl zout en een snuf peper.
6. Saus maken
Meng de Sriracha met 5 el ketchup. Bestrijk de pita’s met de saus en leg er een mini burgertje tussen. Beleg met de slaw en dek af met een 2e pitahelft. Serveer de pitaburgers met de komkommersalade en de rest van de rodekoolsalade.
*Tip: heb je geen Sriracha in huis? Je kan deze hot sauce vervangen door iedere andere chilisaus (zoals sambal oelek) of je ketchup pimpen met een snuf chilivlokken, een fijngehakt chilipepertje of een beetje chili-olie.
Ingrediënten
- 600 g broccoli
- olijfolie
- 900 g krokante kruidenkorstjes*
- 1 biocitroen
- 75 ml truffelmayonaise
- 3 bosuitjes
- 200 g verse bladspinazie
- 4 aardappelen
- verse takjes rozemarijn
- (plantaardige) boter
- 2 x just.-miniburgertjes gemengde groenten
Werkwijze
1. De aardappelen klaarmaken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de aardappelen. Maak kleine sneetjes in de aardappelen met telkens ongeveer 1 millimeter tussen, zonder de aardappelen volledig door te snijden.
Leg de aardappelen in een schaal en stop in elk sneetje een takje rozemarijn. Kruid ze met peper en zout en besprenkel ze met de olijfolie. Rooster de aardappelen 45 minuten in de oven. Na 20 minuten krijgen ze het gezelschap van de broccoli (zie de volgende stap).
2. De broccoli klaarmaken
Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 cm.
Verdeel de broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
Bak de broccoli 20 minuten in de oven gaar. (Zet ze in de oven wanneer de aardappels er al 20 minuten in staan.) Schep de broccoli halverwege om.
3. De burgertjes bakken
Verwarm de airfryer voor op 180 °C. Bak de miniburgertjes gedurende 13 minuten op 180 °C.
Geen airfryer? Maak dan een beetje olie goed heet in de pan. Bak een krokant korstje aan beide zijden van de miniburgers. Zet daarna het vuur lager, zodat ze binnenin opwarmen zonder te verbranden.
4. Afwerken en serveren
Rasp ondertussen de schil van de helft van de biocitroen en pers deze helft uit. Snijd de andere helft in parten. Meng de truffelmayonaise met 1 el citroensap en peper.
Snijd de bosuitjes in ringetjes, meng de bosui en de spinazie door de broccoli.
Serveer de aardappeltjes met de groene groenten en de miniburgers.
Smakelijk!
4 personen
Ingrediënten
- 1 x just.-miniburgers zoete aardappel
- 1 courgette
- 100 g edamameboontjes (diepgevroren)
- 1/2 biocitroen
- 1/2 bussel basilicum
- 25 g pijnboompitten
- 4 bagels
- 120 g verse geitenkaas
- 30 g parmezaan
- 6,5 cl slaolie
- 1 citroen
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Werkwijze
1. Mini burgertjes bakken
Heb je een airfryer? Bak de miniburgers dan gedurende 13 minuten op 180 °C. (Ik ben zelf fan van het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur zodat ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, zodat de binnenkant warm wordt.
2. De groenten klaarmaken
Snijd de courgette in lange plakjes. Smeer ze in met olijfolie en gril ze in een grote grillpan.
Mix de ontdooide edamameboontjes, de pijnboompitten, de geraspte parmezaan, het gehakte teentje knoflook en de slaolie in de beker van de mixer tot een pesto. Breng verder op smaak met peper en zout.
3. De bagels beleggen
Snijd de bagels in 2 en gril ze (in je airfryer of oven). Besmeer ze met pesto, voeg de courgetteplakjes toe en eventueel wat basilicumblaadjes. Verkruimel er de geitenkaas over, leg er een miniburger op en rasp er een beetje citroenzeste over. En dan … aanvallen maar!
- just.-miniburgers
- kleine pistoletjes
- schijfjes tomaat
- schijfjes komkommer
- sla
- zoete aardappelen
- peper
- zout
- olijfolie
Ingrediënten voor de barbecuesaus
- 0,475 ml water
- 80 g suiker
- 1 tl citroenzeste
- 5 el citroensap
- 2 el melasse
- 1 el worcestersaus
- 1,5 tl liquid smoke
- 2 tl mosterd
- 1 tl uipoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 3 tl geturfde whisky (voor de volwassenen eventueel)
Werkwijze
1. Maak de saus
Doe alle ingrediënten voor de saus in een sauspannetje en verwarm 8 tot 10 minuten al roerend, zodat het geheel indikt. Voeg meer citroensap toe indien gewenst. Als de saus de juiste dikte heeft, laat je ze afkoelen tot op kamertemperatuur. Daarna dek je ze af in een proper potje en zet je ze in de ijskast. Haal de saus even voordat je ze serveert uit, zodat ze terug op kamertemperatuur komt.
2. Beleg de broodjes
Bereid de miniburgers volgens de instructies op de verpakking. Snij de broodjes open en besmeer ze met barbecuesaus. Beleg ze met miniburgers, komkommer, sla en tomaat. Serveer de burgers met zoeteaardappelfrieten.
Maak deze miniburgers samen met de kindjes. Succes verzekerd!
(foto: Isabelle Vermeersch - these are the days)
Wat is er beter dan een dampende kom soep? Een dampende kom soep met een miniburgertje, natuurlijk! Als je geen fan bent van koriander, of niet zeker bent of je bezoek het kruid wel weet te waarderen, dan kan je het gewoon apart op tafel zetten. Ook de gember en chilivlokken zijn geen must. Jij beslist!
Ingrediënten
- 3 wortels
- 2 sjalot
- 1 blik bruine linzen
- groentebouillon
- kokosmelk
- komijn
- lookpoeder
- 1 cm gember (geen fan van gember, neem dan wat minder of helemaal niets)
- Garam masala-kruiden*
- kleine burgerbroodjes
- hummus
- verse koriander
- 1 x just.-miniburgertjes
- chilivlokken (optioneel)
Werkwijze
1. Soep maken
Snij de wortels, gember en sjalot in fijne stukjes en stoof ze samen met de linzen aan in wat olijfolie. Voeg 500 ml water toe en laat de groenten zachtjes pruttelen op een laag vuur tot ze gaar zijn. Voeg in tussentijd de komijn en lookpoeder toe naar smaak. Zijn de groenten gaar? Voeg dan 200 ml kokosmelk toe en laat nog even doorkoken. Voeg tijdens het laatste minuutje de Garam masala-kruiden toe naar smaak. Het resultaat mag een dikke, romige soep zijn. Wil je ze toch wat dunner? Voeg dan water toe.
2. Miniburgertjes bakken
Terwijl de soep staat te pruttelen, kan je je airfryer alvast aan het werk zetten. Bak de miniburgertjes dan gedurende 13 minuten op 180 °C op het kip- of een ander programma.
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur om ze een goudbruin, krokant korstje te geven. Zet je vuur daarna lager en bak de burgers nog 3 minuutjes verder af.
3. Serveren
Serveer de soep met verse koriander, een scheutje kokosmelk en eventueel wat chilivlokken. Beleg het burgerbroodje met een laagje hummus, eventueel wat verse koriander en een miniburgertje.
Geniet er samen van, want “food is the ingredient that binds us together”, toch?
*Tip: Garam masala is een mengsel van geroosterde specerijen. Het recept is afkomstig uit India, en de bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Je vindt Garam masala in veel Indiase gerechten, zoals tandoori. Het wordt vaak pas helemaal op het einde toegevoegd, zodat de geur en smaak behouden blijven. Heb je geen Garam masala in huis? Maak zelf een mengeling van onderstaande kruiden, die je kort in een droge koekenpan roostert:
- komijn
- nootmuskaat
- kardemom (zwart of groen of beide)
- venkelzaad
- kruidnagel
- kaneel
- koriander
- mosterdzaad
Wortel en pompoen: het is een ‘match made in heaven’. Met kokosmelk en madras curry geef je je soep een heerlijk exotisch tintje, terwijl ze toch toegankelijk blijft. Het Madras-kruidenmengsel, dat uit het zuiden van India komt, is geen absolute must in je kruidenrekje, maar wél een leuke toevoeging.
Ingrediënten
- 4 wortels
- 400 g pompoen
- 2 sjalotten
- 200 ml kokosmelk
- 1 cm gember
- pompoenpitten
- madras curry
- bouillonpoeder
- olijfolie
- 1 x just.-miniburgers
- sojasaus (optioneel)
Werkwijze
1. Soep maken
Snij de wortels, gember, sjalot en pompoen in fijne stukjes en stoof ze samen aan in wat olijfolie. Voeg 700 ml water toe en laat de groenten zachtjes pruttelen op een laag vuur tot ze gaar zijn. Voeg in tussentijd de groentebouillon en madras curry toe naar smaak. Zijn de groenten gaar? Voeg dan 200 ml kokosmelk toe en laat nog even doorkoken.
2. Miniburgertjes bakken
Heb je een airfryer? Bak de miniburgertjes dan gedurende 13 minuten op 180 °C. (Zelf gebruik ik meestal het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur, zodat ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Draai je vuur daarna lager en bak de burgers nog 3 minuutjes. Zo ben je zeker dat ook de binnenkant warm is.
3. Pompoenpitten roosteren
Rooster twee handjes pompoenpitten in een droge koekenpan. Blijf erdoor roeren met een houten lepel, want pitjes verbranden snel. Blus eventueel met wat sojasaus.
4. Soep afwerken en serveren
Je soep mag dik en romig zijn. Heb je ze toch liever wat dunner? Voeg dan water toe. Serveer de soep met verse koriander (of zet dit kruid apart of tafel), geroosterde pompoenpitten, een scheutje kokosmelk en eventueel wat chilivlokken. Beleg het burgerbroodje met een laagje hummus, eventueel wat verse koriander en een miniburgertje.
Tip: serveer dit gerecht met onze heerlijke hartige pitjes on the side.
Ik leerde bao-broodjes kennen via Marley Spoon. ‘Bao buns’ zijn zachte, gestoomde broodjes uit Taiwan en China, die ook in de omliggende landen als streetfood worden gegeten. De buns worden dubbelgevouwen, gestoomd en daarna gevuld met allerhande ingrediënten. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Jumbo en Albert Heijn, dus neem ze zeker mee als je ze in de rekken ziet liggen, maar je kan ze eventueel ook vervangen door een zacht hamburgerbroodje.
Ingrediënten
- 1 komkommer
- sesamolie
- chilivlokken
- 250 g champignons
- 4 el pindakaas
- 50 ml hoisinsaus*
- 1 zakje geroosterde sesam 11
- 1x gao bao-broodjes 1
- 10g verse koriander
- 25g gezouten pinda's 5
- zout
- suiker
- olijfolie
- azijn
Werkwijze
1. Komkommersalade maken
Snij de komkommer schuin in grote, hapklare stukken. Maak een dressing van de sesamolie, 1⁄2 tl chilivlokken (of meer naar smaak), 4 el lichte azijn, 1 el suiker en een flinke snuf zout. Klop de dressing op en meng met de komkommer. Verhit een middelgrote, droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de sesamzaadjes in 1 tot 2 minuten goudbruin. Let op, ze kunnen snel aanbranden. Meng de sesam onder de komkommersalade.
2. Saus maken
Roer de pindakaas, de Hoisin-saus, 1 el lichte azijn en 75 ml water tot een gladde saus.
3. Falafel bakken
Heb je een airfryer? Bak de falafelballetjes dan gedurende 10 minuten op 180 °C, bijvoorbeeld op het kipprogramma (mijn persoonlijke favoriet).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de balletjes 2 minuten op een hoger vuur, zodat hun buitenkant goudbruin en krokant wordt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes om ook de binnenkant te laten opwarmen.
4. Broodjes stomen
Vul een grote kookpan tot net onder de stoominzet met water en breng het water aan de kook. Als je geen stoominzet hebt, kan je ook een passende zeef gebruiken. Bekleed de stoominzet met bakpapier en leg de broodjes erin. Stoom ze 5 tot 7 minuten met het deksel erop, tot ze zacht zijn.
5. Champignons bakken
Borstel de champignons schoon en snij ze in dunne plakjes. Verhit een koekenpan op heel hoog vuur met 2 el plantaardige olie. Bak de champignons in zo’n 6 minuten goudbruin en zacht. Zet het vuur middelhoog en roer de pindasaus met Hoisin erdoor. Laat 2 tot 3 minuten inkoken en roer regelmatig.
6. Vullen en serveren
Hak de koriander fijn (inclusief de steeltjes) en meng 3⁄4 van de koriander met de komkommersalade. Hak de pinda's fijn en roer ze door de champignons. Verdeel de broodjes over borden en vul ze met de champignons en de saus. Garneer met 3 falafelballetjes en de rest van de koriander, en serveer samen met de komkommersalade. Dat wordt genieten …
* Tip: Hoisin-saus is een zoete saus die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Je kan er echt alle kanten mee op. Heb je geen Hoisin-saus in huis? Maak ze dan zelf of laat ze achterwege. Ingrediënten:
- 1 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
- 1 flinke teen knoflook (fijngesneden, geperst of geraspt)
- 1/2 tl ‘5 spices’-poeder (een mengeling van gember, steranijs, venkelzaad, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, zeewier)
- 1/2 kopje (150 gram) rodemisopasta
- 1/2 kopje (150 ml) honing of maple syrup (ik gebruikte die tweede optie)
- 2 el rijstazijn of wittewijnazijn
Bak de knoflook zachtjes in wat olijfolie en voeg de kruiden toe. Voeg daarna de misopasta, honing en rijstazijn toe en laat het geheel een vijftal minuutjes doorkoken terwijl je roert.
Een heerlijke dip om on the side te serveren bij de mini burgers of falafels maar ook als sausje voor (mini) hamburgers of goed gevulde wraps.
Ingrediënten
- 1 halve bloemkool (ong. 250g)
- 1 teentje look, ongepeld
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels (Griekse) yoghurt
- Een scheutje olijfolie
- Peper en zout
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Verdeel over een bakplaat en leg er ook het ongepelde teentje look bij. Besprenkel met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven. Dit duurt tussen 25-35 minuten.
3. Doe de bloemkool in een maatbeker. Verwijder de look uit de schil en voeg samen met de mayonaise en de yoghurt toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde dip. De consistentie van je dip kan je aanpassen door extra olijfolie of een scheutje water toe te voegen.
4. Proef en kruid af naar smaak met peper en zout.
Smakelijk!
Pilav is een (bij)gerecht uit het Midden-Oosten dat in Turkije, Iran, India en Centraal Azië veel wordt gegeten. Het bestaat uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en vervolgens onder toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord, afhankelijk van de landstreek met bepaalde kruiden, groenten, peulvruchten en vlees.
Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto. Het woord is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat 'rijst' betekent. In Turkije wordt de schotel die men dagelijks nuttigt 'sade pilav' genoemd.
Wij maken hier vandaag een vegetarische variant van.
Ingrediënten:
- 1 wortel
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 pakje mini burgers*
- 150g basmati rijst
- groentebouillonpoeder
- 25g hazelnoten
- 10g dukkah**
- 100 g feta
- 250 g cherrytomaten
- 10g verse kruiden dille & platte peterselie
- olijfolie
- peper en zout
1. Groenten snijden
Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht).
Schil of schrob de wortel en rasp hem grof. Rasp de courgette ook grof en druk er in een zeef zo veel mogelijk vocht uit. Pel en hak de ui fijn.
2. Groenten bakken
Verhit een middelgrote kookpan met 1el olijfolie op hoog vuur en voeg de groenten en de ui toe. Bak 1-2 min.
3. Pilav maken
Was de rijst grondig in een zeef en voeg toe aan de groentepan. Bak al roerend ca. 1 min en voeg wat bouillonpoeder toe. Blus met 300 ml heet water. Roer door, leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Stoof 12-15 min tot de rijst gaar is. Neem de pan van het vuur en laat de pilav afgedekt rusten.
4. Notencoating maken
Hak de hazelnoten fijn en meng met de dukkah*.
5. Feta paneren
Snijd de feta doormidden en wentel de stukken door het notenkruim.
Druk stevig aan zodat het kruim aan de kaas blijft plakken. Leg de feta op een bakplaat met bakpapier en bak 8-12 min in de oven.
6. Mini burgers bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
7. Salsa maken
Snijd de tomaten in blokjes en hak de peterselie incl. steeltjes fijn. Schep de tomaten en peterselie om met 1el olijfolie en een snuf peper en zout. Hak de dille zonder harde steeltjes fijn en roer door de pilav.
Proef of je nog peper en zout wil toevoegen en serveer de pilav met de feta, de mini burgersen de salsa.
*TIP: Geen dukkah kruidenmix in huis? (Ik ook vaak niet 🙂 ) Maak dan een mengsel van onderstaande ingrediënten of wat je hiervan in de kast hebt liggen.
- 3 el pistachenoten
- 1el komijnzaadjes
- 1/2e el zwarte sesamzaadjes
- 1/2e el witte sesamzaadjes
- 1/2e el zwarte peper
- 1 el zeezout
- 1/2e el knoflookpoeder
- 1 el koriander zaadjes
- 1 el gedroogde muntblaadjes
**Geen mini burgers in huis? De pilav is ook overheerlijk met onze falafelballetjes. Zowel die met spinazie als die met zoete aardappel. Aan jou de keuze.
We maken het vandaag met tortillas om het je nog gemakkelijker te maken.
Ingrediënten:
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 onbehandelde citroen
- 1 pakje mini burgers*
- 20g verse basilicum
- 25g zonnebloempitten
- 1 zakje edelgistvlokken
- 1x tortilla's
- 1 komkommer
- peper
- zout
- suiker
- olijfolie
1. Ingrediënten voorbereiden
Rasp de courgette grof en meng in een zeef of vergiet met 1⁄2 tl zout. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1cm. Pel en halveer de ui en snijd hem in dunne repen. Pel en halveer de knoflook. Pers de citroen uit.
2. Groenten bakken
Verhit een grote koekenpan met 1 el olijfolie op medium tot hoog vuur. Bak de paprika en de helft van de ui 3 - 5 min, tot de ui zacht en glazig is. Druk met je handen zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Voeg de courgette dan toe aan de pan en bak ca. 3 min mee. Haal de groenten uit de pan en zet opzij. De pan heb je zo weer nodig.
3. Mini burgersbakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
4. Pesto maken
Snijd de basilicum met steeltjes grof. Pak een staafmixer en hoge beker en pureer de basilicum, de knoflook, de helft van de zonnebloempitten, de helft van de edelgistvlokken, 1 el citroensap, 2 el olijfolie en 2 - 3 el water fijn en romig. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
5. Tortilla’s vullen
Bestrijk de helft van elke tortilla met pesto en beleg met groenten. Klap de tortilla's voorzichtig dicht.
6. Salade maken
Meng 1 el citroensap met 1 el olijfolie en 1 tl suiker. Snijd de komkommer in blokjes van ca. 1 cm en meng ze met de rest van de ui, de rest van de zonnebloempitten en de dressing. Breng de salade op smaak met peper en zout.
7. Piadina’s bakken
Verhit de gebruikte koekenpan met 1 el olijfolie op medium tot hoog vuur. Leg 2 piadina in de pan en bak ca. 3 min per kant. Herhaal met de rest van de piadina's.
Verdeel de piadina's over borden en serveer met de komkommersalade en de mini burgers.
* Heb je geen mini burgers in huis? Of wil je dit recept nog eens maken met een kleine wijziging? Deze piadina’s zijn ook heel lekker met onze mini burgertjes of falafels.
- gesneden groenten wokmix (of snijd zelf wortel, witte kool, ui en paprika in fijne reepjes)
- azijn
- olijfolie
- cherrytomaten 250 g
- ijsbergsla
- halve komkommer
- bieslook
- volkoren pitabroodjes
- 1 pakje mini burgers*
- soja yoghurt
- mayonaise/veganaise
- komijn
- zout
- zoete aardappelfrietjes
1. Bak de mini burgers
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
2. Bak de zoete aardapelfrietjes
Bak de zoete aardappelfrietjes volgens de instructies op de verpakking.
3. Bereid de koude groenten voor.
Halveer de cherrytomaten. Snijd de komkommer in blokjes en was de ijsbergsla en snijd in kleine reepjes. Meng in een grote schaal de azijn en 1 eetlepel olijfolie met de koude groenten en gehalveerde cherrytomaten.
4. Bak de wokgroenten
Verhit een wok met 1 eetlepel olijfolie en bak de wokgroenten gedurende 2 minuten op.
5. Maak een yoghurt-looksausje
Meng 1/3e mayonaise met 2/3e sojayoghurt. Kruid af met zout en komijn.
6. Bak de pita-broodjes
Verwijder de verpakking van de pitabroodjes. Besprenkel met water. Bak de broodjes.
- Oven (240°C): bak de pitabroodjes in 4-6 min af in de oven of in de airfryer
- Airfryer (200°C): bak de pitabroodjes in 4 min af in de oven of in de airfryer
- Broodrooster: rooster 2 minuten totdat de pitabroodjes bruin kleuren
7. Vul de pitabroodjes
Snijd de pitabroodjes open en vul ze met de salade, mini burgers en serveer met de yoghurt-looksaus. Serveer de rest van de salade als een side salad.
* Heb je geen mini burgers in huis? Wij maakten het de week nadien nog eens opnieuw met falafelballetjes. Ook echt heerijk!
Je serveert onze mini burgers vandaag tussen een wrap vergezeld van twee frisse salades: eentje met witte kool en dille, en eentje met komkommer, munt en knoflook. Oh, en er komen ook gebakken uitjes bij kijken, yummy!
Ca. 20 min – 2 personen
Ingrediënten
- 5 g dille
- 5 g munt
- 200 g witte kool in reepjes
- gyroskruiden*
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 250 g sojayoghurt
- 1 x just. mini burgers
- 1 pakje wraps
- gebakken uitjes
- peper en zout
- suiker
- olijfolie
- azijn
Werkwijze:
1. Wittekoolsalade maken
Hak de dille fijn, inclusief de steeltjes. Meng de witte kool met een snuf zout en suiker en kneed ca. 30 seconden tot de kool zachter wordt. Meng de kool met de dille, een el gyroskruiden* en 1 el azijn. Breng op smaak met zout en peper.
2. Komkommersalade maken
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes. Pel en hak de knoflook fijn. Pluk de muntblaadjes en snijd ze in reepjes. Meng de komkommer, de knoflook en de munt met de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
3. Mini burgers bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
4. Wraps opwarmen
Verhit een droge koekenpan op een middelhoog vuur en verwarm de wraps om de beurt in ca. 15 seconden per zijde. Vul de wraps met de witte kool, de komkommersalade, de mini burgers en de gebakken uitjes. Vouw de wraps dicht en serveer met de rest van de salades.
Smakelijk en geniet er samen van!
Want er gaat niets boven samen tafelen.
Klaartje
* Geen gyroskruiden in huis? Maak zelf een kruidenmengeling van
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 4 theelepels oregano
- 1 theelepel chilipoeder
- 3 theelepels tijm
- 1 halve theelepel kaneel
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel basilicum
- 1 halve theelepel uienpoeder
2 personen
Eten doe je ook met de ogen. Daarom voegen we het liefst zoveel mogelijk kleur toe aan een gerecht. Met deze wraps is dat zeker gelukt!
Dankzij onze mini burgers met groenten, gierst en kaas, de kruidige barbecuesaus, de eiwitrijke avocado en al de vitamines van de wortelsalade serveer je hiermee een lekker én gezond gerecht.
Ingrediënten
- 5 el mayonaise
- 1 bosui
- 2 wortels in reepjes
- 1 avocado
- 1 x just. mini burgers
- 1 pakje wraps
- 5 el barbecuesaus
- azijn
- olijfolie
- peper en zout
Werkwijze
1. Dressing maken
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de mayonaise in een kommetje met 1 el olijfolie, 1-2 tl azijn en een snuf zout en peper.
2. Wortelsalade maken
Snijd de bosui in dunne ringen. Meng de wortelreepjes in een grote kom met de bosui en de dressing. Proef en breng de salade op smaak met peper en zout. Het resultaat mag even aan de kant, tot stap 6.
3. Avocado snijden
Snijd de avocado rondom door, draai de helften open en wrik de pit eruit. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en lepel het uit de schil.
4. Mini burgers bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
5. Wraps opwarmen
Warm de wraps aan beide zijden in een middelwarme koekenpan op of leg ze op een bord en stop ze even in de microgolfoven.
6. Serveren
Bestrijk de wraps met de barbecuesaus, verdeel er wat wortelsalade over en beleg de wraps met avocado en de mini burgers. Serveer de wraps met de rest van de salade en … genieten maar!
- 1 x just. mini burgers
- 2 eetlepels cashewboter
- 2 eetlepels water, plus extra om te verdunnen
- 1 eetlepel ahornsiroop (‘graad C’ van Mannavita is mijn persoonlijke favoriet)
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel citroensap
- zout (naar smaak)
Bereid de mini burgers volgens de instructies op de verpakking. Meng alle ingrediënten voor de dip en serveer in een kommetje naast de mini burgers. Garneer eventueel met takjes rozemarijn. Et voilà!
Foto en recept van Isabelle Vermeersch - these are the days. Neem zeker een kijkje op de Instagrampagina van deze interieurstyliste met oog voor detail!
Ingrediënten
- 1 x just. mini burgers
- pitabrood
- 100 g sojayoghurt natuur
- 1 rijpe avocado zonder pit
- 1 teentje knoflook fijngesnipperd
- sap van 1/2e citroen
- olijfolie
- 5 sprietjes bieslook fijngehakt
- peper en zout
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het pitabrood in driehoeken. Smeer ze in met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak de broodstukjes een 7 minuten op 200 °C.
Mini burgers bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma). Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgertje 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
Sausje maken
Meng de yoghurt in de blender met het vruchtvlees van de avocado, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de bieslook. Kruid met zout en peper en mix tot een romige saus. Zet ze in de koelkast.
Serveer de mini burgers goed warm met de gekoelde avocadosaus en chips van pitabrood. Smakelijk!
Burgers zijn altijd een beetje feest, en met deze dip van paprika en wortel geef je er nog extra smaak en smeuïgheid aan. Heerlijk om samen met vrienden of familie van te genieten.
Ingrediënten
- 3 wortels
- 1 rode puntpaprika
- 1 courgette
- burgerbroodjes
- olijfolie
- 1 x just. mini burgers (smaak naar keuze)
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snij de courgette en wortels in dunne linten.
3. Snij de puntpaprika in stukken.
4. Verdeel de groenten over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout.
5. Gril de groenten een twintigtal minuten, tot ze gaar zijn.
6. Bak intussen de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten in de airfryer op 180°C, of gedurende vijf minuten in een pan (zet je vuur eerst hoog voor een korstje, daarna iets lager om de binnenkant te laten opwarmen).
7. Doe de wortel en puntpaprika in een blender en mix tot een romige dip.
8. Bak eventueel de hamburgerbroodjes af in je airfryer.
9. Snij de broodjes open, besmeer ze met de dip, leg er twee mini burgers op en werk af met een gegrild courgettelint.
Smakelijk!