Gerechten voor kinderen: handige receptjes!
In deze rubriek deel ik graag recepten waarmee je je kleintje op verschillende momenten van de dag pleziert.
Ken jij nog gerechten die kindjes sowieso doen watertanden? Deel ze dan zeker, zodat we ze met mede-ouders kunnen delen. Sharing is caring, want willen we niet allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten voor onze kindjes?
Ca. 35 minuten – 2 personen
Ingrediënten
- 150g kikkererwtenmeel
- 1 rode ui
- 25g zonnebloempitten
- 1x zachte geitenkaas
- 250g kastanjechampignons
- 1x mini burgertjes just. gemengde groenten of zoete aardappel
- 1 teen knoflook
- 1tl Italiaanse kruidenmix
- 40g gedroogde tomaten
- 50g rucola
- 1 ei
- peper en zout
- olijfolie
- balsamicoazijn
Werkwijze
1. Beslag maken
Meng 100g kikkererwtenmeel met 1 ei, 200ml warm water en 1/2tl zout en zet opzij.
Tip: het beslag wordt soepeler met warm water.
2. Ui bakken
Halveer, pel en snijd de ui in partjes. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur met 1el olijfolie en bak de ui met een snuf zout in ca. 10min zacht en goudbruin. Roer regelmatig. Blus af met 1el balsamicoazijn, roer goed door en laat 2-5min indikken. Schep uit de pan.
3. Zonnebloempitten toasten
Verhit een grote koekenpan op medium tot hoog vuur met 1tl olijfolie en toast de zonnebloempitten in 3-5min goudbruin. Let op, ze kunnen snel verbranden.
Schep uit de pan, bestrooi ze met een snuf zout en zet opzij. Roer de geitenroomkaas los met 2el water, tot het een smeerbare consistentie heeft.
4. Mini burgertjes bakken
Heb je een air fryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de mini burgers 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
5. Pannenkoeken bakken
Verhit dezelfde koekenpan op medium tot hoog vuur met 1 tl olijfolie. Schenk de helft van het beslag in de pan en draai de pan voorzichtig rond om het beslag gelijkmatig te verdelen. Bak de pannenkoek in 2-3min per kant goudbruin. Herhaal deze stap met de rest van het beslag.
6. Champignons bakken
Borstel de champignons evt. schoon en snijd ze in vieren. Verhit de 2e gebruikte koekenpan op medium tot hoog vuur met 1el olijfolie en bak de champignons in 5-7min goudbruin. Pel en hak de knoflook fijn en voeg samen met de Italiaanse kruidenmix toe aan de pan en bak ca. 2min mee. Blus de champignons af met 1el balsamicoazijn, roer door, proef en breng op smaak met zout en peper.
7. Topping voorbereiden
Hak de gedroogde tomaten grof. Hussel de rucola om met 1tl olijfolie en een snuf zout. Bestrijk de pannenkoeken met de geitenroomkaas en vul ze met de ui, champignons, de gedroogde tomaat en wat rucola. Leg er een mini burgertje bovenop en bestrooi met de zonnebloempitten. Serveer met evt. overgebleven rucola.
Ingrediënten
- 600g broccoli
- olijfolie
- 900 g krokante kruidenkorstjes *
- 1 bio citroen
- 75ml truffelmayonaise
- 3 bosuitjes
- 200g verse bladspinazie
- 4 aardappelen
- verse takjes rozemarijn
- (plantaardige) boter
- 2 pakjes mini burgertjes gemengde groenten just.
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de aardappelen. Maak kleine sneetjes in de aardappelen met telkens ongeveer 1 millimeter tussen, zonder de aardappelen volledig door te snijden.
Leg de ingesneden aardappelen in een schaal en stop in elk sneetje een takje rozemarijn. Kruid ze met peper en zout en besprenkel ze met de olijfolie. Rooster de aardappelen 45 minuten in de oven en serveer.
Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd hem in blokjes van ca. 2 cm.
Verdeel de broccoli samen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en bestrooi met peper en eventueel zout.
Bak de broccoli 20 minuten in de oven gaar. (Zet ze in de oven wanneer de aardappels er al 20’ in staan). Schep de broccoli halverwege om.
Verwarm de airfryer voor op 180°C. Bak de mini burgertjes gedurende 13 minuten op 180°C.
Geen airfryer? Maak je pan dan goed heet met een beetje olie. Bak een krokant korstje aan beide zijden van de mini burgertjes. Zet daarna het vuur lager zodat ze binnenin opwarmen zonder dat ze verbranden.
Rasp ondertussen de schil van de helft van de biocitroen en pers deze helft uit. Snijd de andere helft in parten. Meng de trufelmayonaise met 1 el citroensap en peper.
Snijd de bosuitjes in ringetjes, meng de bosui en de spinazie door de broccoli.
Serveer de aardappeltjes met de groene groenten en de mini burgertjes.
Smakelijk!
4 personen
Ingrediënten
- 1 pakje mini burgertjes just. zoete aardappel
- 1 courgette
- 100g edamaméboontjes
- 1/2e biocitroen
- 1/2 bussel basilicum
- 25g pijnboompiten
- 4 bagels
- 120g verse geitenkaas
- 30g parmezaan
- 6,5 cl slaolie
- 2el olijfolie
- peper
- zout
Werkwijze
Mini burgertjes bakken
Heb je een airfryer? Bak de mini burgertjes dan gedurende 13 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de burgertjes 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.
Snijd de courgette in lange plakjes. Smeer ze in met olijfolie en gril ze op een grote grill.
Mix de ontdooide edamaméboontjes, de pijnboompiten, de geraspte parmezaan, het gehakte teentje knoflook en de slaolie in de beker van de mixer tot een pesto. Breng verder op smaak.
Snijd de bagels in 2 en gril ze (in je airfryer of oven)
Besmeer ze met pesto, voeg de courgetteplakjes toe en eventueel wat basilicumblaadjes. Verkruimel er de geitenkaas bovenop ,leg er een mini burgertje op en rasp er een beetje citroenzeste over.
- mini burgers just.
- mini pistoletjes
- schijfjes tomaat
- schijfjes komkommer
- sla
- zoete aardappelen
- peper
- zout
- olijfolie
Ingrediënten voor de barbecuesaus:
- 0,475 ml water
- 80 g suiker
- 1tl citroenzest
- 5 el citroensap
- 2 el melasse
- 1 el worcestersaus
- 1,5 tl liquid smoke
- 2 tl mosterd
- 1 tl uipoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 3 tl geturfde whisky (voor de volwassenen eventueel)
Doe alle ingrediënten voor de saus in een sauspannetje en verwarm 8 tot 10 minuten al
roerend, zodat het geheel indikt. Voeg meer citroensap toe indien gewenst. Als de saus de
juiste dikte heeft, laat je ze afkoelen tot op kamertemperatuur. Daarna dek je ze af in een
proper potje en zet je ze in de ijskast. Haal de saus even voordat je ze serveert uit, zodat ze
terug op kamertemperatuur komt.
Bereid de mini burgers volgens de instructies op de verpakking. Snij de broodjes open en
besmeer ze met barbecuesaus. Beleg ze met mini burgers, komkommer, sla en tomaat.
Serveer de burgers met zoete aardappelfrieten.
Maak deze miniburgers samen met de kindjes. Succes verzekerd!
(foto Isabelle Vermeersch - these are the days)