just. nuggets

Recepten

In deze rubriek deel ik graag makkelijke, alledaagse recepten. Gezond en lekker: die eigenschappen gaan hier hand in hand! 

Wat is jouw ‘signature dish’?

Met welke gerechten doe jij je gezin, familie of vrienden watertanden? Stuur ze gerust doorzodat ik ze hier kan opnemen. Sharing is caring, want we willen natuurlijk allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten op tafel toveren!

De handen in elkaar slaan

Heb je zin om samen te werken? Laat het me zeker weten.  It takes a village … om regelmatig nieuwe recepten te bedenken en er foto’s van te nemen. En uiteraard ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig naar hoe jij onze producten gebruikt.

Gezellige momenten samen

Tot slot deel ik graag in jouw eet- en feestvreugde. Stuur me dus zeker foto’s door van al die gezellige aperitiefmomenten onder familie en vrienden, dan zorg ik ervoor dat ze hun weg vinden naar de social kanalen van just. Ik kijk er alvast naar uit.

Pilav is een (bij)gerecht uit het Midden-Oosten dat in Turkije, Iran, India en Centraal Azië veel wordt gegeten. Het bestaat uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en vervolgens onder toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord, afhankelijk van de landstreek met bepaalde kruiden, groenten, peulvruchten en vlees.

Pilav is verwant aan de Italiaanse risotto. Het woord is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat 'rijst' betekent. In Turkije wordt de schotel die men dagelijks nuttigt 'sade pilav' genoemd.

Wij maken hier vandaag een vegetarische variant van.

Ingrediënten:
- 1 wortel
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 pakje nuggets groenten kaas of spinazie / kaas*
- 150g basmati rijst
- groentebouillonpoeder
- 25g hazelnoten
- 10g dukkah**
- 100 g feta
- 250 g cherrytomaten
- 10g verse kruiden dille & platte peterselie
- olijfolie
- peper en zout

1. Groenten snijden
Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht).
Schil of schrob de wortel en rasp hem grof. Rasp de courgette ook grof en druk er in een zeef zo veel mogelijk vocht uit. Pel en hak de ui fijn.

2. Groenten bakken
Verhit een middelgrote kookpan met 1el olijfolie op hoog vuur en voeg de groenten en de ui toe. Bak 1-2 min.

3. Pilav maken
Was de rijst grondig in een zeef en voeg toe aan de groentepan. Bak al roerend ca. 1 min en voeg wat bouillonpoeder toe. Blus met 300 ml heet water. Roer door, leg een deksel op de pan en draai het vuur laag. Stoof 12-15 min tot de rijst gaar is. Neem de pan van het vuur en laat de pilav afgedekt rusten.

4. Notencoating maken
Hak de hazelnoten fijn en meng met de dukkah*.

5. Feta paneren
Snijd de feta doormidden en wentel de stukken door het notenkruim.
Druk stevig aan zodat het kruim aan de kaas blijft plakken. Leg de feta op een bakplaat met bakpapier en bak 8-12 min in de oven.

6. Nuggets bakken

Heb je een airfryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.

7. Salsa maken
Snijd de tomaten in blokjes en hak de peterselie incl. steeltjes fijn. Schep de tomaten en peterselie om met 1el olijfolie en een snuf peper en zout. Hak de dille zonder harde steeltjes fijn en roer door de pilav.
Proef of je nog peper en zout wil toevoegen en serveer de pilav met de feta, de nuggets en de salsa.

*TIP: Geen dukkah kruidenmix in huis? (Ik ook vaak niet 🙂 ) Maak dan een mengesel van onderstaande ingrediënten of wat je hiervan in de kast hebt liggen.
- 3 el pistachenoten
- 1el komijnzaadjes
- 1/2e el zwarte sesamzaadjes
- 1/2e el witte sesamzaadjes
- 1/2e el zwarte peper
- 1 el zeezout
- 1/2e el knoflookpoeder
- 1 el koriander zaadjes
- 1 el gedroogde muntblaadjes

Gebakken feta met dukkah notencoating en nuggets op kruidige pilav met tomaten en

 

 

 

**Geen nuggets in huis? De pilav is ook overheerlijk met onze falafelballetjes. Zowel die met spinazie als die met zoete aardappel. Aan jou de keuze.

Piadina met courgette en pesto, krokante nuggets en een frisse komkommersalade met citroenEen piadina is een heerlijk Italiaans platbrood dat heel makkelijk zelf te maken is.
We maken het vandaag met tortillas om het je nog gemakkelijker te maken.

Ingrediënten:
- 1 courgette
- 1 paprika
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 onbehandelde citroen
- 1 pakje nuggets groenten kaas of spinazie / kaas*
- 20g verse basilicum
- 25g zonnebloempitten
- 1 zakje edelgistvlokken
- 1x tortilla's
- 1 komkommer
- peper
- zout
- suiker
- olijfolie

1. Ingrediënten voorbereiden
Rasp de courgette grof en meng in een zeef of vergiet met 1⁄2 tl zout. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1cm. Pel en halveer de ui en snijd hem in dunne repen. Pel en halveer de knoflook. Pers de citroen uit.

2. Groenten bakken
Verhit een grote koekenpan met 1 el olijfolie op medium tot hoog vuur. Bak de paprika en de helft van de ui 3 - 5 min, tot de ui zacht en glazig is. Druk met je handen zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Voeg de courgette dan toe aan de pan en bak ca. 3 min mee. Haal de groenten uit de pan en zet opzij. De pan heb je zo weer nodig.

3. Nuggets bakken
Heb je een airfryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.

4. Pesto maken
Snijd de basilicum met steeltjes grof. Pak een staafmixer en hoge beker en pureer de basilicum, de knoflook, de helft van de zonnebloempitten, de helft van de edelgistvlokken, 1 el citroensap, 2 el olijfolie en 2 - 3 el water fijn en romig. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

5. Tortilla’s vullen
Bestrijk de helft van elke tortilla met pesto en beleg met groenten. Klap de tortilla's voorzichtig dicht.

6. Salade maken
Meng 1 el citroensap met 1 el olijfolie en 1 tl suiker. Snijd de komkommer in blokjes van ca. 1 cm en meng ze met de rest van de ui, de rest van de zonnebloempitten en de dressing. Breng de salade op smaak met peper en zout.

7. Piadina’s bakken
Verhit de gebruikte koekenpan met 1 el olijfolie op medium tot hoog vuur. Leg 2 piadina in de pan en bak ca. 3 min per kant. Herhaal met de rest van de piadina's.
Verdeel de piadina's over borden en serveer met de komkommersalade en de krokante nuggets.

Piadina met falafel

 

 

 

* Heb je geen nuggets in huis? Of wil je dit recept nog eens maken met een kleine wijziging? Deze piadina’s zijn ook heel lekker met onze mini burgertjes of falafels.

Griekse pita met crispy nuggets en zoete aardappelfrietjesIngrediënten:
- gesneden groenten wokmix (of snijd zelf wortel, witte kool, ui en paprika in fijne reepjes)
- azijn
- olijfolie
- cherrytomaten 250 g
- ijsbergsla
- halve komkommer
- bieslook
- volkoren pitabroodjes
- 1 pakje nuggets just.*
- soja yoghurt
- mayonaise/veganaise
- komijn
- zout
- zoete aardappelfrietjes

1. Bak de nuggets
Heb je een air fryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180°C (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma).
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de falafel 2 minuten op een hoger vuur zodat de buitenkant een goudbruin, krokant korstje krijgt. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes zodat de binnenkant warm wordt.

2. Bak de zoete aardapelfrietjes
Bak de zoete aardappelfrietjes volgens de instructies op de verpakking.

3. Bereid de koude groenten voor.
Halveer de cherrytomaten. Snijd de komkommer in blokjes en was de ijsbergsla en snijd in kleine reepjes. Meng in een grote schaal de azijn en 1 eetlepel olijfolie met de koude groenten en gehalveerde cherrytomaten.

4. Bak de wokgroenten
Verhit een wok met 1 eetlepel olijfolie en bak de wokgroenten gedurende 2 minuten op.

5. Maak een yoghurt-looksausje
Meng 1/3e mayonaise met 2/3e sojayoghurt. Kruid af met zout en komijn.

6. Bak de pita-broodjes
Verwijder de verpakking van de pitabroodjes. Besprenkel met water. Bak de broodjes.
- Oven (240°C): bak de pitabroodjes in 4-6 min af in de oven of in de airfryer
- Airfryer (200°C): bak de pitabroodjes in 4 min af in de oven of in de airfryer
- Broodrooster: rooster 2 minuten totdat de pitabroodjes bruin kleuren

7. Vul de pitabroodjes
Snijd de pitabroodjes open en vul ze met de salade, nuggets en serveer met de yoghurt-looksaus. Serveer de rest van de salade als een side salad.

Griekse pita met falafel en zoete aardappelfrietjes

 

 

 

* Heb je geen nuggets in huis? Wij maakten het de week nadien nog eens opnieuw met falafelballetjes. Ook echt heerijk!

Nuggets

Je serveert onze nuggets met spinazie en kaas vandaag tussen een wrap vergezeld van twee frisse salades: eentje met witte kool en dille, en eentje met komkommer, munt en knoflook. Oh, en er komen ook gebakken uitjes bij kijken, yummy!

Ca. 20 min – 2 personen

Ingrediënten
- 5 g dille
- 5 g munt
- 200 g witte kool in reepjes
- gyroskruiden*
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 250 g sojayoghurt
- 1 x just.-nuggets spinazie en kaas
- 1 pakje wraps
- gebakken uitjes
- peper en zout
- suiker
- olijfolie
- azijn

Werkwijze:

1. Wittekoolsalade maken

Hak de dille fijn, inclusief de steeltjes. Meng de witte kool met een snuf zout en suiker en kneed ca. 30 seconden tot de kool zachter wordt. Meng de kool met de dille, een el gyroskruiden* en 1 el azijn. Breng op smaak met zout en peper.

2. Komkommersalade maken

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in dunne plakjes. Pel en hak de knoflook fijn. Pluk de muntblaadjes en snijd ze in reepjes. Meng de komkommer, de knoflook en de munt met de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

3. Nuggets bakken

Heb je een airfryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180°C. (Ik gebruik meestal het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de nuggets 2 minuten op een hoger vuur, zodat ze een goudbruin, krokant korstje krijgen. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, zodat ook de binnenkant opwarmt.

4. Wraps opwarmen

Verhit een droge koekenpan op een middelhoog vuur en verwarm de wraps om de beurt in ca. 15 seconden per zijde. Vul de wraps met de witte kool, de komkommersalade, de nuggets en de gebakken uitjes. Vouw de wraps dicht en serveer met de rest van de salades.

Smakelijk en geniet er samen van!

Want er gaat niets boven samen tafelen.

Klaartje

* Geen gyroskruiden in huis? Maak zelf een kruidenmengeling van
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 4 theelepels oregano
- 1 theelepel chilipoeder
- 3 theelepels tijm
- 1 halve theelepel kaneel
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel basilicum
- 1 halve theelepel uienpoeder

Avocadowrapsca 20 min
2 personen

Eten doe je ook met de ogen. Daarom voegen we het liefst zoveel mogelijk kleur toe aan een gerecht. Met deze wraps is dat zeker gelukt!
Dankzij onze nuggets met groenten, gierst en kaas, de kruidige barbecuesaus, de eiwitrijke avocado en al de vitamines van de wortelsalade serveer je hiermee een lekker én gezond gerecht.

Ingrediënten

- 5 el mayonaise
- 1 bosui
- 2 wortels in reepjes
- 1 avocado
- 1 x just.-nuggets groenten en kaas
- 1 pakje wraps
- 5 el barbecuesaus
- azijn
- olijfolie
- peper en zout

Werkwijze

1. Dressing maken
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de mayonaise in een kommetje met 1 el olijfolie, 1-2 tl azijn en een snuf zout en peper.

2. Wortelsalade maken
Snijd de bosui in dunne ringen. Meng de wortelreepjes in een grote kom met de bosui en de dressing. Proef en breng de salade op smaak met peper en zout. Het resultaat mag even aan de kant, tot stap 6.

3. Avocado snijden
Snijd de avocado rondom door, draai de helften open en wrik de pit eruit. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en lepel het uit de schil.

4. Nuggets bakken
Heb je een airfryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180 °C. (Ikzelf zweer bij het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de nuggets 2 minuten op een hoger vuur voor een goudbruin, krokant korstje. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes om ook de binnenkant te laten opwarmen.

5. Wraps opwarmen
Warm de wraps aan beide zijden in een middelwarme koekenpan op of leg ze op een bord en stop ze even in de microgolfoven.

6. Serveren
Bestrijk de wraps met de barbecuesaus, verdeel er wat wortelsalade over en beleg de wraps met avocado en de nuggets. Serveer de wraps met de rest van de salade en … genieten maar!

Nuggets met ahorn dipIngrediënten:
- 1 x just.-nuggets
- 2 eetlepels cashewboter
- 2 eetlepels water, plus extra om te verdunnen
- 1 eetlepel ahornsiroop (‘graad C’ van Mannavita is mijn persoonlijke favoriet)
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel citroensap
- zout (naar smaak)

Bereid de nuggets volgens de instructies op de verpakking. Meng alle ingrediënten voor de dip en serveer in een kommetje naast de nuggets. Garneer eventueel met takjes rozemarijn. Et voilà!

Foto en recept van Isabelle Vermeersch - these are the days. Neem zeker een kijkje op de Instagrampagina van deze interieurstyliste met oog voor detail!

Nuggets2 personen

Ingrediënten

- 1 x just.-nuggets spinazie en kaas
- pitabrood
- 100 g sojayoghurt natuur
- 1 rijpe avocado zonder pit
- 1 teentje knoflook fijngesnipperd
- sap van 1/2e citroen
- olijfolie
- 5 sprietjes bieslook fijngehakt
- peper en zout

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het pitabrood in driehoeken. Smeer ze in met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak de broodstukjes een 7 minuten op 200 °C.

Nuggets bakken
Heb je een airfryer? Bak de nuggets dan gedurende 10 minuten op 180 °C. (Ik gebruik hiervoor meestal het kipprogramma.)
Geen airfryer? Verhit dan een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur met 1 el olijfolie. Bak de nuggets 2 minuten op een hoger vuur. Zo krijgen ze een goudbruin, krokant korstje. Zet je vuur daarna lager en bak nog 3 minuutjes, totdat ook de binnenkant warm is.

Sausje maken
Meng de yoghurt in de blender met het vruchtvlees van de avocado, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de bieslook. Kruid met zout en peper en mix tot een romige saus. Zet ze in de koelkast.
Serveer de nuggets goed warm met de gekoelde avocadosaus en chips van pitabrood. Smakelijk!

FalafelTip: heb je geen nuggets in huis? Gebruik dan gewoon de just.- falafelballetjes.

Falafel

Burgers zijn altijd een beetje feest, en met deze dip van paprika en wortel geef je er nog extra smaak en smeuïgheid aan. Heerlijk om samen met vrienden of familie van te genieten.

Ingrediënten

- 3 wortels
- 1 rode puntpaprika
- 1 courgette
- burgerbroodjes
- olijfolie
- 1 x just.-nuggets (smaak naar keuze)

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snij de courgette en wortels in dunne linten.
3. Snij de puntpaprika in stukken.
4. Verdeel de groenten over een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout.
5. Gril de groenten een twintigtal minuten, tot ze gaar zijn.
6. Bak intussen de nuggets gedurende 10 minuten in de airfryer op 180°C, of gedurende vijf minuten in een pan (zet je vuur eerst hoog voor een korstje, daarna iets lager om de binnenkant te laten opwarmen).
7. Doe de wortel en puntpaprika in een blender en mix tot een romige dip.
8. Bak eventueel de hamburgerbroodjes af in je airfryer.
9. Snij de broodjes open, besmeer ze met de dip, leg er twee nuggets op en werk af met een gegrild courgettelint.

Smakelijk!

Geroosterde bloemkool dip

Een heerlijke dip om on the side te serveren bij de mini burgers, falafels of nuggets maar ook als sausje voor (mini) hamburgers of goed gevulde wraps.

Ingrediënten

- 1 halve bloemkool (ong. 250g)
- 1 teentje look, ongepeld
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels (Griekse) yoghurt
- Een scheutje olijfolie
- Peper en zout

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Verdeel over een bakplaat en leg er ook het ongepelde teentje look bij. Besprenkel met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Rooster gaar in de oven. Dit duurt tussen 25-35 minuten.
3. Doe de bloemkool in een maatbeker. Verwijder de look uit de schil en voeg samen met de mayonaise en de yoghurt toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde dip. De consistentie van je dip kan je aanpassen door extra olijfolie of een scheutje water toe te voegen.
4. Proef en kruid af naar smaak met peper en zout.

Smakelijk!