Gerechten voor kinderen: handige receptjes!

In deze rubriek deel ik graag recepten waarmee je je kleintje op verschillende momenten van de dag pleziert.

Ken jij nog gerechten die kindjes sowieso doen watertanden? Deel ze dan zeker, zodat we ze met mede-ouders kunnen delen. Sharing is caring, want willen we niet allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten voor onze kindjes?

Havermout

HAVERMOUT 4 M+

Ingrediënten
- 4 à 6 eetlepels havervlokken speciaal voor baby’s (vermelding 4 m+)
- 180 ml moedermelk of biologische zuigelingenmelk
- 6 schijfjes banaan

Verwarm de melk in een steelpannetje tot op lichaamstemperatuur. Meng er de havervlokken onder. Plet de schijfjes banaan en meng ze met het papje.

Goeiemorgen, je stevige ontbijtpap is klaar!

Je kan met granenvlokken variëren. Zo bestaan er ook spelt-, rijst-, boekweit- en griesmeelpapjes speciaal voor baby’s. Gebruik enkel biologische rijst om een te hoog arseengehalte te vermijden.

Vanaf 12 maanden kan je gewone fijne, ongesuikerde havervlokken gebruiken (diegene die je voor jezelf klaarmaakt).

Wist je dat havermout rijk is aan onder meer vitamine B1 en het mineraal chroom?

Kwark met vers seizoensfruit

KWARK MET VERS SEIZOENSFRUIT (EN GRANEN) 6 M+

Ingrediënten
- 6 eetlepels volle kwark
- 2 aardbeien
- 3 frambozen
- optioneel: 1 eetlepel speltpap

Was de aardbeien en de frambozen, plet ze en meng ze met de kwark en eventueel het speltmeel.

Wil je de kwark in een beker aan je kindje aanbieden? Mix het geheel dan om het vloeibaarder te maken.

Vanaf 12 maanden mag je ook yoghurt serveren. Vervang dan gewoon de platte kaas door yoghurt.

GROENE PUREE MET BROCCOLI EN TOFU 6 M+

Groene puree met broccoli en tofuIngrediënten
- 55 g aardappel
- 56 g wortel
- 56 g broccoli
- 30 g tofu
- 3 g grasboter

Schil de wortelen en de aardappels. Verdeel de broccoli in roosjes. Was alle groenten en snijd de wortelen, de aardappels en de tofu in schijfjes. Stoom de groenten en tofu gedurende 30 minuten.

Voeg de grasboter toe, plet of mix het geheel en serveer de puree op lichaamstemperatuur aan je kindje.

Zin om je kleintje iets te geven om op te bijten? Hou dan een aantal stukjes van elke groente apart.

Deze groene puree is dankzij de broccoli rijk aan de mineralen ijzer en zwavel, bètacaroteen, heel wat B-vitamines, vitamine C (dat de opname van ijzer vergemakkelijkt) en vitamine K. De wortelen leveren dan weer de nodige vitamine A aan (onder de vorm van bètecaroteen). Grasboter bezorgt je kindje heel wat vitamine A, D en E, terwijl tofu tot slot de nodige eiwitten bevat.

Wissel de grasboter gerust af met bijvoorbeeld olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie of koolzaadolie. Let op: een aantal oliën zijn niet geschikt voor verhitting. Je voegt ze daarom het best pas op het einde toe.

FRUIT(PUREE) MET NOTENPASTA 6 M+

Fruitpuree met notenpastaIngrediënten
- 1 banaan
- 5 frambozen
- 3 aardbeien
- 1/2 sinaasappel
- 1 theelepel notenpasta (zonder suiker, zout of toegevoegde oliën)

Schil de banaan, was de frambozen en de aardbeien. Plet of mix het geheel. Schil en mix de sinaasappel, en voeg hem toe. Roer tot slot een theelepel notenpasta door de puree.

Dit fruitige tussendoortje bezorgt je baby heel wat vitamines B, vitamine C, mineralen (zoals calcium, magnesium, zink, mangaan en chroom) en essentiële vetzuren.

Heeft je kindje moeite met koude fruitpap? Dat is niet zo gek, want hij kreeg tot nu toe enkel voeding op lichaamstemperatuur aangeboden. Verwarm het fruit daarom gerust een beetje in een steelpannetje. Verwarmd fruit valt niet alleen vaak beter in de smaak, maar verteert ook makkelijker.

TOMATENSOEP MET TOAST 8 M+

TomatensoepIngrediënten
- 4 tomaten (400 g)
- 3 wortelen (250 g)
- 1/4 courgette (100 g)
- 1 el olijfolie
- een sneetje biologisch brood
- optioneel: notenpasta

Schil de wortelen. Was de tomaten en de courgette. Snijd alle groenten in ongeveer even grote stukjes. Stoof ze aan in de olijfolie. Voeg 500 ml water toe en laat de soep 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Voeg na 20 minuten nogmaals 500 ml water toe en laat de soep nog eens 20 minuten zachtjes koken. Voeg na 20 minuten 100 ml water extra toe. Doe steeds een deksel op de pot. Grijp zeker niet naar bouillonblokjes, want die bevatten vaak te veel zout voor kinderen. Wil je de soep toch wat kruiden, gebruik dan verse peterselie of basilicum.

Pureer het geheel in een vitamix, blender of met de staafmixer en je soep is klaar. Toast een sneetje brood erbij en besmeer dat eventueel met wat notenpasta.

Een vol rood soepje, rijk aan vitamine E uit de olijfolie, bètacaroteen dankzij de wortel, en lycopeen, vitamine C en ijzer uit de tomaat. Smakelijk!

OMELET MET PADDENSTOELEN 6 M+

Omelet met paddenstoelenIngrediënten
- 1 ei
- 50 g paddenstoelen
- 1 eetlepel olijfolie

Borstel de paddenstoelen proper en snijd ze in stukjes. Klop 1 ei los. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen goudbruin. Voeg het ei toe en bak alles samen tot een omelet. Laat de omelet goed afkoelen, en daarna: kijken maar hoe je baby dit allemaal lekker opsmult!

Pssst, de omelet smaakt evengoed als hartig tussendoortje.

Wist je dat eieren echt gezond zijn en de aanbeveling van een ei per week alweer lang achterhaald is? Een ei is uiteraard een compleet eiwit, maar bevat ook vitamine A, veel vitamines B (waaronder B12), vitamine D, calcium, ijzer, zink, zwavel en selenium. Stuk voor stuk onmisbare vitaminen en mineralen. Eieren zijn bovendien rijk aan lecithinen (fosfolipiden) die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling.

Fris oranje sapje

FRIS ORANJE SAPJE

Ingrediënten
- 2 wortels
- 2 sinaasappels
- 1 citroen
- Een stukje gember van zo’n 3cm

Doe alle groenten en fruit in de juicer en geniet van een heerlijk verfrissend en gezond drankje!