Pindakaas Brownies

Recepten

In deze rubriek deel ik graag makkelijke, alledaagse recepten. Gezond en lekker: die eigenschappen gaan hier hand in hand! 

Wat is jouw ‘signature dish’?

Met welke gerechten doe jij je gezin, familie of vrienden watertanden? Stuur ze gerust doorzodat ik ze hier kan opnemen. Sharing is caring, want we willen natuurlijk allemaal lekkere, gezonde en afwisselende recepten op tafel toveren!

De handen in elkaar slaan

Heb je zin om samen te werken? Laat het me zeker weten.  It takes a village … om regelmatig nieuwe recepten te bedenken en er foto’s van te nemen. En uiteraard ben ik ook gewoon heel nieuwsgierig naar hoe jij onze producten gebruikt.

Gezellige momenten samen

Tot slot deel ik graag in jouw eet- en feestvreugde. Stuur me dus zeker foto’s door van al die gezellige aperitiefmomenten onder familie en vrienden, dan zorg ik ervoor dat ze hun weg vinden naar de social kanalen van just. Ik kijk er alvast naar uit.

Fris oranje sapje

FRIS ORANJE SAPJE

Ingrediënten
- 2 wortels
- 2 sinaasappels
- 1 citroen
- Een stukje gember van zo’n 3cm

Doe alle groenten en fruit in de juicer en geniet van een heerlijk verfrissend en gezond drankje!

Ingrediënten:
- 130 g havermout (fijne vlokken)
- 100 g bloem
-
200 g kokossuiker
- 100 g dadels (in stukjes) of 100 g chocoladedruppels
- 100 g kokosolie
- een snufje vanillepoeder
- 1 ei

Deze koekjes zijn supersnel klaar: ze zijn hier een favoriet op zondagavond. Terwijl ik met het hoofdgerecht bezig ben, stop ik ze in de oven, zodat we nadien samen kunnen smullen!

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de havermout met de bloem, de kokossuiker en het snufje vanillepoeder. Voeg het ei en de kokosolie toe en kneed het geheel met je handen tot je geen klonters meer hebt. Nu mogen ook de dadels of de chocoladedruppels erbij. Even mengen, en dan is het deeg klaar. Maak er bolletjes van die je op je bakplaat legt. Het formaat van de koekjes kies je zelf, maar ik vind ze persoonlijk het lekkerst als ze niet te groot zijn en toch redelijk dik, zodat ze vanbinnen zacht blijven. Bovendien loop je met dikkere koekjes minder risico dat ze uiteenvallen (merk je dat ze dit toch dreigen te doen, dan moet je een volgende keer eens proberen om minder kokosolie te gebruiken). Bak de koekjes gedurende een kwartier. Laat ze afkoelen voordat je ze serveert, want dan zijn ze steviger.

Ingrediënten voor 6 koeken:
- 125 g havermeel (gemalen havervlokken)
-
30 g havervlokken
- 50 g dadels (ontpit en in kleine stukjes gesneden)
- 1 ei
- 5 el gesmolten kokosolie
- 2 el honing
- 1 kl bakpoeder
- 2 kl kaneel
- een snufje zout
- 50 g pure chocolade (in kleine stukjes)
- 30 g walnoten (in kleine stukjes)

Op zondag duik ik vaak de keuken in voor wat ‘meal prepping’. Zo kan ik de werkweek gezond starten zonder extra moeite. Gewoonlijk maak ik soep; kook ik rijst of quinoa en eitjes; grill ik groenten in de oven; en eindig ik met bananenbrood of … deze haverkoeken. Probeer ze ook eens!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem een grote mengkom, breek het ei erin en klop het luchtig. Voeg de stukjes dadel, kokosolie en honing toe. Pak er een andere mengkom bij en doe hierin het havermeel, de havervlokken, het bakpoeder, het kaneel en het zout. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng alles. Ook de stukjes walnoot en chocolade mogen nu bij het beslag. 

Neem een met bakpapier beklede ovenschaal. Maak met je handen 6 bolletjes van het beslag. Druk de bolletjes plat met de achterkant van een lepel. Als het beslag te hard kleeft, kun je de lepel wat bevochtigen. Schuif de koekjes in de oven en bak ze gedurende 20 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen, zodat ze knapperig worden. 

Lekker bij een tas thee als voedzaam vieruurtje!

Ingrediënten:
- 200 g havermeel
- een snufje zout
- 3 eieren
- 600 ml plantaardige melk

Meng de havermout, het zout, de eieren en de plantaardige melk tot een beslag. Bak de pannenkoeken in een pan aan beide kanten goudbruin. 

Deze gezonde pannenkoeken zijn perfect als ontbijt of lunch. Maak er gerust wat extra, zodat je iets lekkers hebt om aan zoon- of dochterlief mee te geven naar school (of om zelf op het werk van te genieten natuurlijk!).

Ingrediënten:
- 150 g bloem
- een snufje zout
- 10 g gist
- 100 g suiker
- een snufje vanillepoeder
- 100 ml kokosolie
- citroenzeste
- 3 eieren

Je hebt speciale bakvormpjes nodig om madeleines te maken, maar die vind je in de meeste winkels die bakbenodigdheden verkopen. 

Verwarm de oven voor op 230 °C. Zeef de bloem in een kom en voeg er de suiker, het vanillepoeder, de gist en het zout aan toe. Meng de kokosolie met de eieren en de citroenzeste, en voeg de droge ingrediënten toe. Schep het beslag in een spuitzak en vul de ingevette madeleinevormpjes voor tweederde. Na 15 minuutjes in de oven zijn de madeleines goudbruin en klaar om van te genieten!

Ingrediënten:
-
150 gr kokosvet (smaakloos en geurloos; ongeveer 3/4e mok als het vet gesmolten is)
- 150 gr kokossuiker
- 150 gr biologische bloem
- 1/2e zakje vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 eieren
- 1 appel
- een snufje zout

Zet je oven alvast aan het werk door hem voor te verwarmen op 200 °C. Klop de kokosolie op kamertemperatuur op, en meng met de suiker, het bakpoeder, het snufje zout en de bloem. Klop de eieren los en voeg ze toe, samen met de in stukjes gesneden appel. Giet het beslag in een cakevorm en bak gedurende een kwartier op 200 °C. Maak inkepingen in de cake met een droog mes, en bak hem daarna nog eens 15 tot 20 minuten op 180° C. Controleer je cake regelmatig, want elke oven is anders.

Bewaar de cake in een blikken doos, of vries er plakjes van in (die je aan kamertemperatuur weer laat ontdooien). Smakelijk!

Tip: je kunt de appel door rozijnen vervangen, maar denk eraan dat je gedroogd fruit altijd eerst moet laten weken voordat je het aan een beslag toevoegt.

Ingrediënten:
- 220 g kokossuiker
- 50 g kokosolie
- 275 g bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- een snufje zout
- 3 bananen
- 3 eieren
- 140 ml (plantaardige) melk

Zet de kokosolie in een ovenbestendig kommetje samen met de bananen (in de schil!) in de oven die je laat voorverwarmen op 200 °C. De bananen leg je het best op een schaal of op bakpapier, want ze kunnen gaan lekken.

Weeg alle ingrediënten af terwijl je de bananen tijd geeft om zwart te blakeren. Je mag het bakpoeder al bij de bloem doen, en eventueel een snufje zout toevoegen. Klop de eitjes los met de melk. Meng de suiker onder de pruttelende olie en voeg dit mengsel toe aan het ei-melkmengsel. Pel de gare bananen, prak ze op het bakpapier en schep afwisselend wat bananenpuree en bloem door het beslag. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Giet of schep het beslag in de vorm en zet de cake in de oven waarvan je de temperatuur naar 170 °C verlaagt. Na 70 minuten zou de cake volledig doorbakken moeten zijn, maar controleer eerst even met een breinaald of satéprikker of dat toch zeker het geval is.

Ingrediënten voor zo’n 17 koekjes:
- 1 ei
- 75 g biologische kokosolie (koud, extra vierge)
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 200 g havermeel

Splits het ei en gebruik alleen de dooier. Meng alle ingrediënten in de keukenmachine of met een handmixer met deeghaken tot het deeg een korrelige structuur heeft. Kneed het deeg verder met de hand tot een samenhangend geheel. Rol het tot een bal die je in vershoudfolie verpakt en 30 minuten in de koelkast laat rusten.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze plat. Je kunt er rondjes van maken of toffe vormpjes gebruiken. Kinderen vinden figuurtjes zeker leuker! Hoe platter je de bolletjes drukt, hoe knapperiger je koekjes worden. Hoe dikker, hoe smeuïger ze zullen zijn. Tip: rol het deeg ietsje dunner dan je wil, want het zet nog wat uit.

Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 15 tot 20 minuten, tot ze lichtbruin en gaar zijn. Neem ze van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een rooster.

Je kunt de koekjes bewaren in een blikken doos. Wist je dat je zelfs het deeg gedurende een maand goed kunt bewaren in de koelkast? Rol het in plasticfolie en stop het in een luchtdichte doos.

Ingrediënten:
- 75 ml kokosolie
- 75 ml ghee
- 150 g kokossuiker
- 1 tl kaneel
- 10 g bakpoeder
- 300 g bloem
- 100 g walnoten (of gemengde noten)
- 3 eieren

Verwarm de oven voor op 200°C. Voor muffins heb je speciale vormpjes nodig, en een cupcaketray. Doe de vormpjes alvast in de tray, en laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen. Zeef de bloem en meng met het bakpoeder, de kaneel, de vanillesuiker en het zout. Voeg er de suiker bij en de fijngehakte walnoten. Breek de eieren in een andere kom en klop ze los. Voeg ghee en kokosolie toe aan de eieren en meng alles door elkaar. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng alles (zonder té lang door te roeren). Schep het beslag in de muffinvormpjes tot ze voor ¾ gevuld zijn. Zet de muffins in de oven gedurende 20 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze nog even in de vorm zitten en leg ze daarna op het rooster. En dan … smullen maar!

Ingrediënten voor 4 personen:
voor de soep
- 200 g wortels
- 600 g pompoen
- 1 middelgrote ui (75 g)
- 40 g gember
- ½ eetlepel groentebouillon van De Hobbit
- olijfolie
- zeezout en peper (naar smaak)
voor de croutons
- ½ pakket tofu van De Hobbit
- 3 teentjes knoflook
- 50 ml olijfolie
- 25 ml zoete ketjap
- sap van ½ citroen
- kerriepoeder
- zeezout en peper of sojasaus
- 5 grote eetlepels plantaardige melk
- 4 afgestreken eetlepels bloem
- 2 eetlepels panko of broodkruimels
- zonnebloemolie of olijfolie om te frituren


Verwarm de oven op 200° en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Was de wortels
en snij ze in stukken van ongeveer 4 centimeter zonder ze te schillen. Was en snij de
pompoen in twee. Verwijder de zaden met een lepel en sniij de pompoenhelften in
kleinere stukjes. Meng de stukjes wortel en pompoen in een beetje olijfolie, peper en
zeezout en verdeel ze over de bakplaat. Schuif de schaal in de oven en bak tot de
stukjes een goudbruine korst hebben. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Terwijl de pompoen in de oven gaart, kun je de tofu marineren. Druk de tofu tussen
twee vellen keukenpapier samen om overtollig water te verwijderen. Je kunt het
proces versnellen door een zwaar voorwerp, zoals een pan, op de tofu te laten
rusten. Meng ondertussen de geperste knoflook met de olijfolie, de sojasaus, het
citroensap en een theelepel kerriepoeder in een ondiepe kom. Breng op smaak met
zeezout en peper. Snij de tofu in blokjes van 1,5 centimeter en dep ze droog met
keukenpapier. Meng de blokjes voorzichtig in de marinade. Laat de tofu minstens 30
minuten marineren.

Hak de ui grof. Pel en rasp de gember. Verhit een beetje olijfolie in een grote kookpan
op een matig vuur. Voeg de ui en gember toe en bak tot ze glazig en goudbruin zijn.
Voeg een beetje water toe om de gember te bevrijden indien nodig. Voeg de
geroosterde pompoen en wortels toe, en giet er 0,5 liter kokend water bij. Als het
mengsel verhit is, voeg je de groentebouillon, peper en veel zout toe. Mix de soep
met een staafmixer voor een gladde en uniforme textuur. Breng op smaak met
zeezout en peper of sojasaus en voeg water toe om de dikte aan te passen.

Bak de croutons vlak voor het serveren. Meng de plantaardige melk met de bloem in
een kom om een vloeibaar beslag te maken. Spreid de panko over een bord en breng
op smaak met veel peper, zeezout en kerriepoeder. Dop de tofublokjes in het
mengsel en vervolgens in de panko. Zorg ervoor dat je alle kanten bedekt. Verwarm
een beetje olie in een grote antikleefpan op een hoog vuur. Bak de croutons aan alle
kanten goudbruin en dep ze af op wat keukenpapier.

Ingrediënten:
- 1 blik zwarte bonen
- 1 ui
- tex-mexkruiden
- 1 komkommer
- tomaat
- sla
- paneermeel
- feta
- pistolets
- ei
- bloem
- peper en zout
- plantaardige olie


Verhit een eetlepel olie en fruit de ui ongeveer 2 minuten in een middelgrote koekenpan op
een middelhoog vuur. Voeg de bonen, een theelepel tex-mexkruiden en een snuif zout en peper toe. Bak gedurende 1 minuut en neem de pan van het vuur. Voeg eventueel nog zout en peper toe (even proeven of dat nodig is) en laat de bonen afkoelen.

Stamp de bonen en ui grof met een aardappelstamper en meng ze met een ei, 1 eetlepel
paneermeel en 1 tot 2 eetlepels bloem. Kneed er 2 burgers van ter grootte van de broodjes.
Verhit de koekenpan op middelhoog vuur met 2 eetlepels olijfolie en bak de burgers 1 tot 2 minuten aan elke kant. Leg ze dan op een bakplaat met bakpapier.

Snij de feta in dunne plakken en leg op elke burger een plakje. Leg de broodjes ook op de bakplaat en rooster alles een vijftal minuten in de oven. Beleg de pistolets met de burgers, komkommer, sla en tomaat. Serveer ze eventueel met frieten van zoete aardappel.

WintertheeIngrediënten:
- 3 biologische citroenen (goed schoongemaakt)
- biologische honing
- 4 cm verse gember
- een snuif kaneelpoeder
- een afsluitbaar potje

Snij de citroenen in dunne plakjes. Schil de gember en snij er plakjes van. Doe alle ingrediënten in een leuk potje, vul het tot de rand met honing. Even roeren en bewaren in de koelkast. Zodra je een karamelachtige siroop krijgt, is je thee klaar voor gebruik!

Maak er een kop thee van door een paar theelepels siroop te nemen en er kokend water
overheen te gieten. (Honing verliest natuurlijk wel enzymen boven de 40°.) Drink je thee zo heet mogelijk! Je kunt de siroop zo’n 2 à 3 maanden in de koelkast bewaren.

Heerlijk!

Pindakaas browniesIngrediënten: 
- 130g zelfrijzende bloem
- 75 cacao
- 250g suiker
- 230 butter
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 50g pindakaas (naturel)

Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Laat wat afkoelen.
- Zeef de bloem en de cacao samen in een kom. Voeg eventueel een snuifje zout toe. Meng met een garde tot een egaal geheel.
- Doe de suiker in een grote kom en voeg de eieren toe. Klop los met een garde. Voeg ook de gesmolten boter toe en het vanille-extract. Meng tot een egaal geheel.
- Voeg dan de kom met de suiker bij de bloem en meng met een spatel tot een homogeen mengsel.
- Verdeel het deeg over een vierkante bakvorm bekleed met bakpapier. Strijk het deeg
glad. Verdeel kleine hoopjes pindakaas over de bovenkant en maak met een mes kleine swirls aan de oppervlakte om een mooi patroon te maken.
- Bak in de oven voor 25-30 minuten. Als je de bakvorm lichter schudt, zou het deeg
niet meer mogen bewegen.
- Laat de brownie op kamertemperatuur komen en geniet er lekker van met een kopje citroen-kaneelthee erbij.

Recept en foto van Ellen en Kokerellen.
Ga zeker eens naar haar Instagrampagina kijken en ontdek nog lekkere (feestelijke) recepten!

Ingrediënten:
- een zakje pompoenpitten
- een zakje zonnebloempitten
- sesamzaad
- sojasaus

Op zoek naar een gezonde, hartige snack om mee te geven naar school, om thuis van te genieten in de zetel of als tussendoortje? Dan zit je helemaal goed met dit recept.

Doe alle zaadjes zonder vetstof in een droge pan, en rooster ze op een matig vuur. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel, want pitjes kunnen snel aanbranden. Zijn de zonnebloempitten en de sesamzaadjes goudbruin? Blus ze dan met sojasaus. Haal de pan van het vuur, roer nog even door de pitjes en laat ze afkoelen op een groot bord. Je kunt ze bewaren in een afgesloten weckpot … of er meteen van genieten natuurlijk!