just.-groenteburgers onder de loep: deze weg leggen onze aardappelen af

23 december 2022

Als je just. een beetje kent, dan weet je dat we zweren bij biologische groenten, en dan nog het liefst die van bij ons. Bovendien maken we er onze missie van om jou goed te informeren, omdat je bewust wil leven en je kindje het beste wil voorschotelen. Die twee typische just.-kantjes komen mooi samen in dit artikel. Hier volgen we namelijk de weg die de aardappelen in onze groenteburgers afleggen, helemaal tot bij de teler. Weten wat je eet: check!

Aardappelen: volwaardige groente

Aardappelen zijn één van de basisingrediënten voor onze groenteschijfjes en -nuggets. Veel voedingsmerken gebruiken die als een goedkope vulling, maar voor ons zijn ze echt een volwaardige groente. Een aardappel is een bron van voedingsvezels, van vitamine B en C, en van kalium. In pakweg de just.-broccoliburger vind je dan ook evenveel broccoli als aardappelen.

Abinda: producent van veggie voeding

Abinda, een bedrijf uit Brugge, zorgt voor de productie van onze veggie burgers. En ze weten goed hoe ze dat moeten doen, want ze maken al sinds 1988 vegetarische bioproducten! Zeker in de opstartfase werkten we nauw samen, om waar nodig bij te sturen en eventueel de receptuur aan te passen. We zijn blij met ons partnerschap, zeker omdat zaakvoerder Astrid Dossche niet zomaar met eender welk merk de handen in elkaar slaat. “Samenwerken met iemand die alleen het biolabel op zijn verpakking wil, ligt moeilijk voor ons. We willen vooral in zee met bedrijven met een visie, die echt met bio aan de slag willen. Klaartje is een perfect voorbeeld.”1

De diepvriesgroenten van Greenyard Frozen

Abinda werkt niet met aardappelvlokken, maar met echte aardappelblokjes. En die haalt de producent bij Greenyard Frozen uit Westrozebeke. Door de kubusjes diepgevroren aan te kopen, kunnen Dossche en haar team efficiënter werken. “In zelf schillen en kuisen kruipt te veel tijd”, zegt de zaakvoerster.2 Stefaan Goudeseune, de aankoopverantwoordelijke bij Greenyard Frozen, en Nadja Meulemans, de marketing director, zien dat diepvries in de hele biosector aan belang en populariteit wint. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, werkt de pionier in diepvriesgroenten nog niet volledig met biologische producten, maar het team zoekt wel continu naar nieuwe bioleveranciers.

Groenteburgers met aardappelen van de Aardappelhoeve …

De bio-aardappelen die Greenyard Frozen verwerkt en invriest, worden allemaal geteeld in België, Nederland, Duitsland of Frankrijk. Opvallend detail: het gaat niet alleen om aardappelen die recht van het veld komen, maar ook om exemplaren die uitgesorteerd werden en omwille van kleine imperfecties niet geschikt bleken voor de retail. Het gaat dan bijvoorbeeld om aardappelen die misvormd zijn of een groen plekje hebben.
Eén van de vaste leveranciers van Greenyard Frozen, en dus één van de telers van de aardappelen in onze groenteburgers, is de Aardappelhoeve. Dit bedrijf uit Tielt begon ruim veertien jaar geleden met bio. Toen was het nog een grote uitdaging om het hele jaar door producten te hebben, legt zaakvoerder Bart Nemegheer uit. “Om die continuïteit te kunnen bieden, moesten wij veel in het buitenland aankopen. We konden Belgische aardappelen niet lang genoeg bewaren.”3 Omdat de bewaartechnieken de laatste jaren sterk verbeterd zijn, stelt zich dat probleem vandaag gelukkig veel minder.

… en van Biopolder

De Aardappelhoeve teelt zelf verschillende aardappelvariëteiten, maar koopt ook gewassen aan van het grootste biobedrijf in Vlaanderen, namelijk: Biopolder, dat zo’n 350 hectare velden heeft in en rond Antwerpen. Voor bedrijfsleider Benjamin Simons betekent biologische landbouw voortdurend op zoek gaan naar innovaties om bijvoorbeeld pesticiden te vermijden. “Op een beurs in Duitsland vond ik machines om op grote schaal aan mechanische onkruidbestrijding te doen”, legt hij uit. “Later zijn we in Denemarken op bezoek geweest bij een biobedrijf van meer dan 1.000 hectare. Als die het konden, dan moest het voor ons ook lukken.”4 

Bij just. zijn we supertrots om te mogen samenwerken met gepassioneerde vakmensen van hier, en om ze aan jou te kunnen voorstellen! Zo heb je een idee waar onze ingrediënten vandaan komen en smaken onze groenteschijfjes en -nuggets misschien nog extra lekker.

Bron:
1 Bio Actief nr. 65, p. 19
2 Bio Actief nr. 65, p. 19
3 Bio Actief nr. 65, p. 20
4 Bio Actief nr. 65, p. 20

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *