De beste kinderboeken over bewust leven en respect voor de planeet

16 juni 2023

Maken jullie er ook een gewoonte van om voor het slapengaan, of misschien gewoon op een rustige zondag in de zetel, samen een verhaaltje te lezen? Die gezellige momenten vormen niet alleen prachtige herinneringen voor later; ze zijn ook prima geschikt om je kinderen te helpen hun emoties onder woorden te brengen, of om onderwerpen aan te snijden die belangrijk zijn, zoals respect voor de planeet. Ligt dat laatste topic jou nauw aan het hart, en zoek je naar leesvoer om het er met je zoon- of dochterlief over te hebben? In deze blog zet ik op een rij wat voor mij tot hiertoe de beste kinderboeken waren over duurzamer leven!

Precious Planet en Groeien broeken aan bomen, over hoe alles verbonden is en welke effect de mode industrie heeft op onze aarde

In Precious Planet, A User’s Manual for Curious Earthlings zet Emmanuelle Figueras de vele manieren in de kijker waarop we allemaal verbonden zijn met onze “precious planet”. De auteur roept een verwondering op waarvan je beseft dat ze totaal terecht is als je even stilstaat bij de vele miljarden planten en dieren waarmee we onze wereld delen, en bij hoe al dat leven een eeuwigheid geleden is ontstaan. Figueras nodigt haar lezers bovendien op een speelse wijze uit om een stapje verder te gaan, en te leren hoe we onze planeet (beter) kunnen respecteren, door bijvoorbeeld water te besparen en bomen te redden, maar evengoed door zorg te dragen voor elkaar. Je merkt het al aan de titel: Precious Planet is een Engelstalig boek, maar het laat zich heel vlot ter plekke vertalen en vertellen. Bovendien bevat het sprekende illustraties over de wonderen van de natuur.

En ook Jasmien Wynants (mijn liefste schoonzus 🙂 ) en Judith Thomas vertellen ons in hun samenleesboek hoe we meer zorg kunnen dragen voor de planeet in hun boek Groeien broeken aan bomen.

Wist je dat…

  • je T-shirt al een hele wereldreis achter de rug heeft voor het in je kast belandt?
  • er evenveel water nodig is om één T-shirt te maken als je drinkt van je geboorte tot je zeven jaar oud bent?
  • kleding gemaakt wordt van bomen, planten, koeien, schapen en zelfs olie?
  • er elke seconde een hele vrachtwagen kleding wordt verbrand of gestort?

‘Groeien broeken aan bomen?’ is een informatief samenleesboek over kleding dat veel weetjes, opdrachten en kleurrijke illustraties bevat. De titel van het boek verwijst naar de vaststelling dat weinig kinderen (en zelfs volwassenen) echt kunnen antwoorden op de vraag “Waar komt je kleding vandaan?”.

Het illustratieve boek werd bewust geschreven voor nieuwsgierige lezers ‘van 8 tot 108’ en toont hoe kleding gemaakt wordt. Het neemt je mee in het hele proces: van de materialen die ervoor nodig zijn, tot hoe kleding in elkaar wordt gezet, welke wereldreis je T-shirt aflegt voor het in je kast belandt én hoe je er daarna zorg voor kan dragen. Gaandeweg ontdek je welke impact dit alles heeft op de mens en de planeet én hoe het beter kan.

Nieuwsgierig? Doorblader het inkijkexemplaar.

Je kan het boek bestellen bij de lokale boekhandel of online.

Samen hier, over relaties tussen mensen

Samen hier is een pracht van een prentenboek dat Oliver Jeffers voor zijn zoon maakte. Hij wilde zijn kersverse kindje een simpele boodschap meegeven: “De wereld kan verwarrend zijn. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig: je hoeft alleen maar aardig te zijn.” In tegenstelling tot bij Precious Planet ligt de focus in Jeffers’ boek niet enkel op de planeet, hoewel er wel prenten in staan over de aarde, het heelal en de dieren. Er gaat vooral aandacht naar de manier waarop mensen met elkaar omgaan – of met elkaar zouden moeten omgaan om écht “samen hier” te kunnen zijn, namelijk: met respect, tolerantie en medeleven.

De beste kinderboeken over jezelf zijn

Afsluiten doe ik graag met enkele (voor)leestips over “mogen zijn wie je bent” en vertrouwen hebben in jezelf. Een leeuw als Leonard is hier sowieso het vermelden waard, net als Grote jongens huilen wél. Het eerste boek is van Ed Vere, en het gaat over een leeuw die niet brult maar … gedichten schrijft. Dat maakt hem uniek! In Grote jongens huilen wél toont Jonty Howley dan weer de waarheid van de boodschap uit zijn titel aan. Het hoofdpersonage Levi is bang om voor het eerst naar school te gaan. Zijn vader weet niet goed hoe hij moet reageren, en zegt dat echte jongens niet huilen. Maar wat blijkt? Op weg naar school komt Levi tal van mannen tegen die hun tranen zomaar de vrije loop laten! Dit pareltje van een boek maakt als geen ander aan je kindje duidelijk dat het zijn of haar gevoelens mag toelaten, en dat er verschillende soorten tranen bestaan: tranen van verdriet, maar ook van ontroering, geluk of angst. En die zijn allemaal oké.

Op het leeslijstje …

Voor de volgende voorleesmomenten ligt bij ons Sun & Shiro and the polka-dot snake klaar op het nachtkastje. Ik ben heel benieuwd naar dit boek over vriendschap en gezond eten, en breng binnenkort zeker verslag bij jullie uit!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *