Samen eten met je gezin: gezellig en boordevol voordelen

9 juli 2020

Samen eten, dat heb ik altijd al gezellig en belangrijk gevonden. En sinds de geboorte van onze Lou, is het voor mij een van de waardevolste momenten van de dag. Een moment waarnaar ik iedere keer weer uitkijk. En waar ik voel dat mijn gezin echt samenkomt. Ik leg je graag uit welke voordelen je haalt uit gezellig samen eten.

Eten is meer dan een basisbehoefte om te groeien en voeding is meer dan de ingrediënten op zich. We hebben uiteraard voeding nodig om voldoende energie te hebben om de dag door te komen. Maar ook het ‘samen aan tafel zitten’ hebben we nodig. Eten smaakt niet alleen beter in gezelschap, samen eten heeft ook heel wat voordelen voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

1. Kinderen imiteren je graag. Het goede voorbeeld geven loont

Als we samen eten, kunnen we als ouders het goede voorbeeld geven. Kinderen imiteren graag. Dus als jij de broccoliroosjes smaakvol opeet, zal je kleintje sneller geneigd zijn om ze ook te proeven. Je hoeft dan niet te vragen. Gewoon voordoen! Om diezelfde reden leggen we dus het best onze smartphone aan de kant. Zo vermijd je dat je kind zelf de tablet vraagt. En eerlijk? Dat laatste is ook voor ons echt een uitdaging.

2. Nieuwe smaken ontdekken? Samen eten geeft meer kans op succes

Je kind nieuwe smaken, geuren en structuren laten ontdekken? Dat doe je het best samen aan tafel. Zo vergroot je je slaagkans. Je ziet trouwens meteen aan het gezichtje over welke groente je kindje twijfelt. Valt er iets in de smaak (yes!) of helemaal niet (volgende keer misschien)? Als je je kindje observeert, kan je meteen gepast reageren, door het ook hier voor te doen, twijfel te erkennen en positieve feedback te geven.

3. Samen eten is ook samen praten

De dag evalueren. Tijd maken om bij te praten. Ook dat is wat veel gezinnen doen wanneer ze samen aan tafel zitten. Het is een mooie gewoonte die zelfs al telt voor kinderen die nog niet kunnen spreken.

Volgens dr. Anne Fischel, klinisch psychologe aan de Harvard Medical School en auteur van het boek Home for dinner, is het avondeten misschien wel hét moment van de dag dat ons gezin als geheel verbindt en waarin we elkaar beter leren kennen. Het is een moment van ontspanning, van lachen en verhalen. Je wandelt nog eens voorbij de pieken en dalen van de dag en komt te weten wat iedereen bezighoudt.

Samen aan tafel gaan biedt je dus niet alleen letterlijk energie. Ook figuurlijk laad je de batterijen op. Als je samen eet, dan ben je er voor elkaar.

4. We eten gezonder als we samen eten

Wist je dat we ook gezonder eten als we samen eten? Zo bevordert samen eten naast onze mentale, ook onze fysieke gezondheid. Het kan zelfs een belangrijk component zijn om obesitas te bestrijden. Volwassen, jongeren en vooral kinderen eten namelijk meer fruit en groenten als ze samen eten met hun ouders of familie.

5. Ook samen koken doet proeven

Wat met samen koken? Ook dat kan wonderen verrichten. Je kan je kinderen al op jonge leeftijd betrekken bij het koken zelf. Jij ziet als ouder het best wanneer je uk daar klaar voor is. Laat hen mee kiezen of je nu spaghetti of puree gaat maken. Kinderen krijgen een goed gevoel als ze mogen ‘meedoen’. Bovendien laat je je kind ook werkelijk kiezen. Zo merkt het dat zijn stem ertoe doet.

Bovendien, door je kindje de groenten te laten wassen of de champignons te laten snijden, oefent het ook zijn fijne motoriek. En natuurlijk is je kindje dan héél benieuwd naar hoe dat allemaal gaat smaken. Niet te vergeten, je brengt samen tijd door. En samen zet je eten op tafel. Dat is van onschatbare waarde.

Het belangrijkste ingrediënt? Rust aan tafel

Rust aan tafel maakt samen eten gezelliger en zorgt ervoor dat je kind meer geneigd is om iets nieuws te proeven.

Vaak hebben we een ideaalbeeld van dat samen eten: er staat elke dag vers én gezond eten op tafel, de tafel blijft netjes (net als de vloer, de handen en de kleren), we praten samen (liefst iedereen één voor één) en onze kinderen proeven (en lusten) alles. Een droom!

Maar als mama en papa weten we dat dat niet realistisch is. Laat die perfectie ook hier los. Wees gerust mild voor je gezin én voor jezelf. Probeer niet bij ieder tafelmoment elk puntje af te vinken. En onthoud: met jonge kinderen is het altijd een beetje chaos in huis. Dat is helemaal oké. Hopelijk brengt dat alvast wat rust als je samen eet.

Benieuwd naar hoe je meer rust aan tafel creëert? Dan raad ik je de cursus van kinderdiëtiste Rolinde Demeyer aan: Rust aan tafel.

Een laatste tip: maak het jezelf niet moeilijk om voor iedereen een apart potje te koken. Heb je een peuter in huis en wil je eens wat minder tijd in de keuken doorbrengen? Probeer dan zeker onze verse, biologische groentepureetjes. Zet je rustig mee aan tafel en geniet van het tafelmoment! Want samen eten is eens zo lekker. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *