Family time: tips om meer te genieten met het gezin

24 april 2022

“Time flies when you’re having fun.” Die bekende uitspraak vertaal jij als ouder ongetwijfeld vaak naar: “de tijd vliegt wanneer je moet koken, winkelen, je huis poetsen en opruimen, je professionele leven managen of terug op de rails krijgen, …” Ik moet er vast geen tekeningetje bij maken. Toch is het zo belangrijk om de taken van alledag af en toe – wat zeg ik: regelmatig! – te laten voor wat ze zijn, en bewust te onthaasten met het gezin. Neem jij eigenlijk genoeg ‘family time’?

Waar mensen spijt van hebben …

Het is niet de bedoeling om hier aan doemdenken te doen, maar het loont wél de moeite om eens stil te staan bij het eerste boek van de Amerikaanse Bronnie Ware, over waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Ware werkte lange tijd in de palliatieve zorg, en leerde heel wat levenslessen van de mensen die ze begeleidde bij hun stervensproces. Ze deelt haar inzichten in The Top Five Regrets of the Dying, in het Nederlands vertaald als Als ik het leven over mocht doen

De “was ik maar’s” die Bonnie het meeste te horen kreeg? Op nummer één staat “was ik maar trouw gebleven aan mezelf”; op twee “was ik maar minder bezig geweest met werken, zodat ik meer tijd had voor mijn gezin en geliefden”; en op drie “was ik maar meer open geweest over mijn emoties en gevoelens”. Vooral de tweede verzuchting is er eentje om in het achterhoofd te houden wanneer je werk wil maken van meer family time.

Tips voor meer family time

1. Smartphone aan de kant

Scrollen op je smartphone: daar kruipt al snel wat tijd in. Je neemt even je gsm bij de hand, en voor je het weet, ben je een half uur verder. Zelfs als je die valkuil weet te vermijden, ben je wellicht vaak afgeleid door berichten en meldingen die binnenkomen terwijl je probeert te genieten van wat family time. De oplossing ligt voor de hand: leg je smartphone eens voor een paar uur aan de kant om écht bezig te zijn met je gezin. 
Zeker aan tafel proberen mijn man en ik om de smartphone of tablet links te laten liggen. Zo komt onze Lou niet in de verleiding om ernaar te vragen. We zorgen op die manier voor welverdiende rust na een dag vol prikkels en vermijden afleiding tijdens het eten (kindjes die niet bewust bezig zijn met hun eten, durven namelijk hun eigen verzadigingsgevoel al eens uit het oog te verliezen).

2. Samen eten: da’s heilig

Maak er een gewoonte van om met het gezin samen te eten. Zo heb je dagelijks minstens één moment waarop jullie kunnen vertellen over jullie dag, en om dichter bij elkaar te komen. Wist je bovendien dat samen aan tafel schuiven je fysieke en mentale gezondheid ten goede komt, en dat je kleintje dan sneller geneigd is om eens iets nieuws te proeven?

3. Speel eens een spel

Van restaurantje spelen tot een bordspel bovenhalen: het zorgt voor zoveel meer interactie dan een avondje voor de tv. Zelfs van huishoudelijke taken die sowieso moeten gebeuren, kun je iets leuks maken door ze als gezin te doen. Denk aan je kinderen laten afdrogen terwijl jij afwast, samen kleren opvouwen of het stof afnemen.

4. Een uitstap maken

“The days are long, but the years are short.” Voor je het weet, staat je zoon of dochter plots niet meer zo te springen om met jou op stap te gaan. Daarom maken mijn man en ik zoveel mogelijk tijd voor gezinsuitstapjes of vakantie in eigen land. Want denk maar eens terug aan je eigen kindertijd: de dingen die je als gezin samen deed, herinner je je nog het beste, niet?

5. Lekker niks? Moet kunnen!

Een kamp bouwen in de woonkamer en daar heel de zondag doorbrengen met een boek: beter wordt het niet. Werk maken van family time betekent dus zeker niet dat je continu op zoek moet naar spannende activiteiten. Een beetje bijpraten of door de tuin kuieren telt net zo goed! Ook in een gezonde maaltijd aan het einde van zo’n luilekkerdag hoef je trouwens helemaal niet veel tijd of energie te steken. Onze groenteschijfjes of -nuggets zijn op een-twee-drie klaar én ze zitten boordevol vitamines.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *